Община Шумен реализира проект на стойност 36,643 млн. лв. за

...
Община Шумен реализира проект на стойност 36,643 млн. лв. за
Коментари Харесай

9 600 безплатни климатика сменят печките на дърва в община Шумен

Община Шумен осъществя план на стойност 36,643 млн. лева за замяна на старите печки на твърдо гориво с екологични отоплителни уреди. Всеки притежател на жилище ще може да кандидатства за безвъзмезден климатик от висок клас, термопомпа или апарат с пелетно гориво. Социално слабите ще могат да получат и дребна фотоволтаична система.

Това заяви на конференция през днешния ден зам.-кметът по икономическа политика на Шумен Николай Колев, предава shum.bg.

„ Град Шумен е един от тези с високо наличие на фини прахови частици и за решение на този проблем и възстановяване околната среда общината е кандидатствала с този план. Той включва замяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които са щадящи околната среда – климатици, термопомпи, уреди с пелетно гориво и радиатори и фотоволтаици. За енергийно слабите фамилии се планува с изключение на подмяната на печките на твърдо гориво и слагане на фотоволтаични системи до 4 киловата “, сподели Колев.

Вече е проведено социологическо проучване „ лице в лице “ измежду 800 поданици за настройките, като данните от него сочат, че семействата, искащи да аплайват в цялата община ще са към 3 000.  

Предстои необятна осведомителна акция, като чиновници ще вършат обход на домовете. В момента тече процедурата за избор на реализатор на тази акция.  

Средствата по плана ще са задоволителни да бъдат инсталирани към 9 600 климатика от клас А, към 160 уреда на пелети и 59 термопомпи, както и към 260 радиатора. 

Очакването на Колев е доникъде на лятото планът да започва всъщност и хората да могат да аплайват за включване.

Получатели на помощта са всички хора, които живеят на територията на общината и употребяват топлоуреди на твърдо гориво. Те би трябвало да са притежатели на парцела, а не наематели. Предвидено е да се финансират действия за замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво в независими жилищни обекти в жилищни здания, без значение дали те са населявани от физически или юридически лица.

Одобрените ще подписват декларация, че ще употребяват новия тип отопление в нескончаем интервал от време и няма да се върнат на остарелия способ. Преди това в домовете експерти ще създадат техническа експертиза какъв брой нови отоплителни уреда да се сложат.

Общата сума на плановете за замяна на отоплителните уреди по стратегия " Околна среда " 2021-2027 година е в размер на 610 млн. лева Те са ориентирани непосредствено към 21 български общини с проблеми с качеството на атмосферния въздух, измежду които е и Шумен. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР