Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на терена

...
Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на терена
Коментари Харесай

В Русе: чисто новият терен на Дунав, направен с пари от държавата, е развалина и опасен за футбол

Община Русе няма никаква виновност за окаяното положение на терена на Градския стадион в града, където Дунав играе домакинските си срещи от Първа лига. Това съобщи заместник-кметът по устройство на територията на Русе Димитър Наков.

Той даде конференция на стадиона във връзка на мнения от страна на фирмата-изпълнител и информация от Министерството на спорта, изпратена през вчерашния ден до медиите.

Наков съобщи, че теренът е построен от нееднородна тревна примес - имало най-малко седем-осем типа растения. На доста места се демонстрира и мрежата от чимовете, която е раздрана и рискова за футболистите. По думите му това е изпълнено некачествено, има и забележки при слагането на тревното покритие.

" Дренажната система не работи - след дъждове сме я отваряли и се оказва, че е суха. Още преди да бъде положена тревата се видя, че теренът е във вода след дъждове ", изясни заместник-кметът.

Проблем има и с поливната система. По думите му тя не е изпълнена правилно, не полива отмерено всички елементи на терена поради изменчиво водно налягане, а повода е в построения контейнер и помпата. Според Наков всекидневно поливната система би трябвало да се пренастройва, което е неуместно.
Осветлението е настроено както би трябвало и осветява добре терена. Има обаче опустошения край всички подходи, направени от фирмата-изпълнител, с цел да се доближи до съответните места на четирите стълба. Наков изясни, че общината със лични средства е възстановила " погрома ".

По мотив на информацията, че са дадени наставления по какъв начин да бъде поддържан теренът, Наков съобщи, че такива не са предоставяни на общината - нито от фирмата-изпълнител, нито от министерството, т.е. " никой не може да каже по какъв начин тъкмо би трябвало да се поддържа теренът ".

Заместник-кметът съобщи, че за терена и осветлението той не е подписвал приемо-предавателен протокол.
" Подписал съм констативни протоколи за това, че съм бил на обекта и съм видял, че има положен терен и построени железни структури с осветителни тела, само че на никое място не се показва с какво качество, защото не съм способен по този въпрос ", изясни Наков.

Той сподели, че обектът е предаден на министерството при започване на май тази година, т.е. министерството, което е възложител на публичната поръчка и дава парите, би трябвало да реализира контрола.

По мотив на изявления, че на терена футболистите упражняват повече в сравнение с тревната настилка може да понесе, Наков изясни, че се тренира един път седмично и още един път преди домашен мач. Дори били отказвани тренировки преди футболна среща, с цел да се резервира теренът, защото бил наводнен от дъжд.
Наков изясни, че общината наема нужната техника за поддържане на тревната настилка, за която заплаща 1400 лв. месечно.

Той сподели още, че няколко пъти са изпращани сигнали до министерството за дефектите, като то от своя страна ги препращало до фирмата-изпълнител. Наков съобщи, че желае да бъде оказан период за премахване на нередностите по гаранционните условия. Той разяснява, че общината има подготвеност за нейна сметка да в профил нередностите, само че по-късно ще си потърси правата по правосъден път за възобновяване на разноските.

Според заместник-кмета настоящето положение на терена не разрешава на него да се състои футболна среща. По думите му общинското дружество " Спортни парцели " поставя всички старания, с цел да се възвърне тревната настилка за идващия домашен мач на Дунав.

Наков разяснява, че общината е подготвена когато и да е да одобри комисията, назначена от министерството, която да излезе със мнение, чия е виновността за неприятното положение на терена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР