Община Русе е с отрицателно становище относно инвестиционното предложение на

...
Община Русе е с отрицателно становище относно инвестиционното предложение на
Коментари Харесай

Община Русе е против изграждането на депо за неопасни отпадъци край Мартен

Община Русе е с негативно мнение по отношение на капиталовото предложение на „ Елана Агрокредит “ за смяна предназначението на аграрни земи и построяването на хранилище за неопасни боклуци край Мартен.

Писмото е входирано в Общината на 21 август и в къс период е прегледано и оценено от специалистите. Заключението им е, че терените са несъответствуващи.

Описаните в капиталовото предложение неопасни боклуци са сгурия, шлака, дънна пепел от котли, летяща пепел от изгаряне на въглища и твърди боклуци от реакции на основата на калций, получени при десулфуризация на димни газове.

От отговора на локалната администрация до шефа на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова излиза наяве, че според признатия от Общинския съвет Общ организационен проект на община Русе двата парцела, обект на предлагането, попадат в земеделска зона и са с трайно прилагане – „ Нива “ и категория – „ Четвърта “.

Съгласно правилника за използване на Общия организационен проект, както и Закона за запазване на земеделските земи, парцели от четвърта категория НЕ могат да трансформират предназначението си. Промяна е допустима само при положение, че парцелът е с по-висока категория от пета, а вложителят е от първа категория и то за планове от типа на основаване на нови и разширение на озеленени площи за необятно публично прилагане, създаване на крайпътни обслужващи обекти, създаване на ферми и животновъдни комплекси, екопътеки, веломаршрути, гробищни паркове и други

В тези случаи смяната на предназначението може да се случи едвам откакто е направено изменение на Общия организационен проект и е издадено позволение за изработката на Подробен организационен проект, като и двете неща подлежат на гласоподаване от Общинския съвет.

„ За поземлените парцели с идентификатори 47336.40.35 и 47336.40.44 няма постъпило искане за разрешаване разработване на Подробен организационен проект или изменение на ОУПО Русе, само че заради изложеното нагоре считаме терените за несъответствуващи за създаване на хранилище за неопасни боклуци “, е заключението на Община Русе.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР