Община Пловдив входирала за становище в НИНКН документацията за реставрация

...
Община Пловдив входирала за становище в НИНКН документацията за реставрация
Коментари Харесай

Спряха по телефона европейски проект за 8 милиона

Община Пловдив входирала за мнение в НИНКН документите за реституция на Небет тепе без подписа на основния археолог

Община Пловдив може да изпусне европейското финансиране за реституция на Небет тепе поради голямо закъснение при подготовката на документите. Проектът на стойност 8 млн. лв. към момента не е получил наложителното мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). От локалната администрация настояват, че отговорът от института се бави над 4 месеца, без специалистите в София да обяснят за какво.

От НИНКН обаче върнаха топката в полето на Общината. " Има съществени пропуски в подготовката на документите. В Община Пловдив от дълго време са известени по телефона, че планът не може да получи позитивно мнение в този си тип и би трябвало да се преработи ", съобщи за " Марица " шефът на НИНКН арх. Петър Петров. Той е някогашен основен проектант на регион " Централен " в Пловдив, на чиято територия е и Небет тепе.

" Основният пропуск е, че няма мнение на София Христева - последния археолог, правил разкопки на обекта през лятото на предходната година. Проектът би трябвало наложително да е подписан от нея. Освен това последните разкопки не са разказани в документите. Това са доста значими неща. Проектът ще се задвижи най-бързо, в случай че Общината го изтегли сама от НИНКН и го преработи в най-кратки периоди. Иначе ще би трябвало той още веднъж да мине през Министерството на културата и това ще докара до ново закъснение “, разяснява арх. Петров.

Свързани вести Реставрацията на Небет тепе 4 месеца буксува в НИНКН
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР