Община Пловдив търси европейско финансиране за ремонта на бившата Белодробна

...
Община Пловдив търси европейско финансиране за ремонта на бившата Белодробна
Коментари Харесай

Община Пловдив търси европейско финансиране за Белодробна болница

Община Пловдив търси европейско финансиране за ремонта на някогашната Белодробна болница. Това заяви началникът на дирекция „ Здравеопазване” доктор Калин Калинов. Той даде обещание до края на мандата болничното заведение, която от години пустее, още веднъж да приема пациенти. Д-р Калинов уточни, че това е и част от програмата на кмета Здравко Димитров.

Припомняме, че една от концепциите на Община Пловдив е в постройката да бъде оголен първия в България общински приют – нещо, от което има голяма потребност. Изграждането на общинския център е един от акцентите, залегнали в плана за Здравна тактика на Община Пловдив за интервала 2021 – 2030 година За реализацията интензивно оказва помощ и проф. доктор Любима Деспотова-Толева, ръководител на Българското сдружение по продължителни грижи и палиативна медицина.

Наскоро експертът сигнализира, до 2060 година почти 48 милиона души, или 47% от всички смъртни случаи в международен мащаб, ще умират всяка година със сериозна премеждия. 83% от тези случаи ще настъпят в страни с ниски и междинни приходи каквато е България. По-малко от 10% от тези пациенти ще получат нужната помощ. Затова е неотложно основаването на общински приют, където нуждаещите се да получат нужните палиативни грижи.

„ В момента с проф. Деспотова търсим европейско субсидиране, защото става въпрос за значително средства. Знаете, разработихме и презентационен филм, който разпространихме в доста прилежащи страни, с цел да търсим средства”, уточни доктор Калинов.

„ Категорично нямаме желание нито да продаваме Белодробна болница, нито да я заменяме. Дори предходната година по това време бяхме на крачка да се провиснал 9 млн. лева, само че една будна гражданка попречи. Иначе в този момент щяхме да я възстановяваме”, сподели и кметът Здравко Димитров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР