Община Пловдив се присъединява към Националната кампания Живот след инсулт“,

...
Община Пловдив се присъединява към Националната кампания Живот след инсулт“,
Коментари Харесай

Община Пловдив подкрепя пострадалите и близките им за качествен живот след инсулт

Община Пловдив се причислява към Националната акция „ Живот след инсулт “, която се осъществя в страната със съдействието на българските общини във връзка 9.05.2023 година - Европейски ден за осведоменост за инсулта.

Кампанията се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която управлението на общината сполучливо си партнира в последните две години, работейки за повишение информираността на популацията, за понижаване на отрицателното влияние на инсулта върху българското общество. За първи път Националната акция ще има своя столица – Велико Търново, където ще се организира молебен за потърпевшите от инсулт и ще се открие изложбата „ Животът след инсулт може да е градивен “.

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и в това време изостава съществено във връзка с лекуването им. Сериозен проблем се явява и ниската осведоменост на обществото по отношение на ранното различаване на признаците на инсулт: уязвимост в ръцете, лицева асиметрия /увисване на ъглите на устата/, усложнения в говора. Забелязвайки даже един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел. 112, припомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

Въпреки неналичието на задоволително надеждна статистическа информация и разбор, могат да бъдат посочени някои данни, представени от Асоциацията за инсулт и афазия, съгласно която в страната през последните години са регистрирани 45000 случая годишно. Смъртността при приемане на инсулт в България през 2021 година е била 12%, а едвам 65% от записаните случаи са били превозени от екип на центровете за незабавна здравна помощ.

Базирайки се на данните за 2021 година може да се каже, че почти 40000 българи стартират своя живот след инсулт. Към момента, систематизирано по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с следствията от инсулта. Те всекидневно се сблъскват с голям брой проблеми – липса на съответна информация, недостъпна среда, непълен достъп до проследяваща здравна грижа, липса на задоволителна по размер рехабилитация и терапия. В тази връзка от Асоциацията за инсулт и афазия припомнят, че сега по тяхна самодейност се работи по правене на Национален проект за битка с инсулта. В допълнение предстоящо позитивно влияние върху отрицателната статистика се чака от реализацията на ограничения по Плана за възобновяване и развиване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 профилирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на незабавна помощ, а сега се работи и по ново профилирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се прави бързо и тъкмо ориентиране на пациентите с инсулт.

В рамките на Националната акция „ Живот след инсулт “ от администрацията на Oбщина Пловдив припомнят, че за хората с увреждания и в частност за претърпелите инсулт се оферират разнообразни общински, обществени услуги информация, за които може да се получи на тел. 032623714. Допълнителна информация може да бъде потърсена и на разкрития от Асоциацията за инсулт и афазия Национален телефон за поддръжка при инсулт - 0700 11404.

Община Пловдив ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад идеята животът след инсулт да бъде пълностоен, градивен, потребен за индивида и обществото. Защото това е избавен живот, който заслужава да се живее пълноценно!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР