Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище

...
Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище
Коментари Харесай

В Пловдив започва разчистване на незаконно сметище с опасни отпадъци

Община Пловдив предприе незабавни дейности за почистване на нелегално бунище в частен терен наоколо до Пазарджишко шосе, оповестиха от общинския пресцентър. Зам.-кметът Анести Тимчев, шефът на Дирекция "Екология " Вяра Колева и екоспециалисти от регион "Северен " при оглед са открили голямо количество строителни боклуци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за противозаконното бунище, което е близо декар, е бил подаден през декември. Тогава еколозите са установили нерегламентирано изхвърлени строителни и битови боклуци, на повърхност от близо 1 декар, а парцела е с повърхност 69 дка. По тревожна е констатацията, че при вчерашната инспекция са открити кашони с луминесцентни лампи, с изминал период на валидност. Според специалистите в тях се съдържа живак и макар, че не е нарушена целостта им, те съставляват заплаха за здравето на хората.

От общината са свързали с представител на компанията, притежател на парцела, с цел да бъдат подхванати незабавни дейности по транспортиране на рисковите боклуци и цялостно разчистване на терена, както и основаване на условия за недопускане на наново замърсяване. Предстои връчване на наставление за неотложно събиране и предаване на луминесцентните лампи на лица, притежаващи позволение за ръководство на рискови боклуци.

Определената глоба при изхвърляне на битови и строителни боклуци санкцията на неразрешени за това места е от 1400 до 4 000 лв., а рискови боклуци е от 10 000 до 50 000 лв. за юридическо лице, се показва също в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР