Община Пловдив е на червено с финансите, като наличните парични

...
Община Пловдив е на червено с финансите, като наличните парични
Коментари Харесай

Община Пловдив пред финансов колапс, парите в хазната свършиха

Община Пловдив е на алено с финансите, като наличните парични средства са с негативен баланс. Това демонстрира доклада на бюджета за месеца август, който градските управляващи са разгласили. 
Прочетете още
 Единствените пари, с които сега разполагат градските управляващи са за делегирани от страната действия. Те не могат да се употребяват за друго с изключение на по предопределение – за заплати, прехрана на учебни заведения, градини и обществени услуги. Това се случва няколко дни преди Общинският съвет да гласоподава формалния бюджет на Община Пловдив за 2023 година.  Макар и невлязъл в действие той наподобява нереалистичен към днешна дата, а даже подлага под въпрос и действието на Община Пловдив.  

Според доклада на бюджета към август месец са постъпили в хазната от локални доходи 127 млн. лв. при планувани към края на годината 207 млн. лв.. Това значи, че с цел да се изпълнят пловдивчани би трябвало да платят 80 млн. лв. налози в идващите 4 години, което  наподобява едва евентуално.

Данък придобиване е един от данъците, който върви извънредно едва. Там при заложени 39 млн. лв. са събрани единствено 20 млн. лв.. Това е  налогът, който всеки заплаща при придобиване на имущество – движимо или недвижимо. Приходите от благосъстоятелност – най-много продажби и наеми са 13 млн. лв. при заложени 31 млн. лв.. Приходите от такси при заложени 79 млн. лв. са събрани 46 млн. лв..

В същото време Община Пловдив харчи със размах заложените средства, които не са дори  постъпили в бюджета. В разходната част даже не са планувани 3-те млн. лв., които управата се кани да заплати на „ Тея Инвест ” за парка от 67 дка.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски съобщи,  че ситуацията е притеснително, като изрази удивление, за какво хората не си заплащат налозите и за какво е толкоз дребна събираемостта при данъка за придобиване.

„ Ще забавим заплащанията, в случай че нямаме наличност, до момента в който съберем парите. Надявам се да не се стига да забавянето на заплати в общинските предприятия. Ще отрежем и други разноски при потребност. Имаме проблем с безлихвените заеми, които дадохме по разнообразни европейски планове.  Очакваме 19 млн. лв., само че от Министерство на регионалното развитие бавят парите, не знаем  за какво. Ако те ги изплатят няма да има проблем  с заплащанията ”, сподели Родопски.

На въпрос дали при по този начин създалата се обстановка, ще има смяна в предлагането за Бюджет 2023, той съобщи:

„ Не знам. Общинските съветници ще преценят  за бюджета – те го гласоподават ”, сподели зам.-кметът.

По време на публичното разискване на бюджета всички тези опасения бяха изтъкнати от общински съветници. Тогава кметът Здравко Димитров сподели,  че „ няма банкрутирала община ”, като чака страната да помогне.

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР