Община Перник е във фалит, с дългове в размер на

...
Община Перник е във фалит, с дългове в размер на
Коментари Харесай

Община Перник е във фалит с 30 млн. лева дългове и запорирани сметки

Община Перник е във банкрут, с задължения в размер на 30 млн. лв. и сметките ѝ са запорирани от частен правосъден реализатор. Това заяви зам.-кметът Денислав Захариев пред Би Ти Ви. По думите му се чака по-късно през днешния ден запорите да бъдат вдигнати.

Той напомни, че проблемите са още от 2011 година, а сега тече възстановителен проект, като общината е сключила съглашения по два запора и ще изплаща задълженията си на части.

Единият запор върху сметките на общината е натрапен поради неплатени отговорности към Националната организация по приходите (НАП). Захариев изясни, че общината е спряла заплащанията към Национална агенция за приходите още през 2007 година и резултатът е дълг от 2.6 млн. лв. и рента от към 800 хиляди лв..

Вторият запор е от частна компания в неплатежоспособност, която е разискала пернишката администрация за 700 хиляди лева По думите на зам.-кмета компанията е била глобена поради забавяния в работата, само че е завела дело в съда, което печели. Според Захариев казусът е, че същата компания е дължала на общината към 1.5 млн.лева, само че е оповестила неплатежоспособност. Според него тогавашното управление на общината е пропуснало да изиска неустойките си, макар че е имало такава опция.

Същевременно Българска телеграфна агенция заяви, че общинският съвет в Перник е оповестил в разпродажба " Медико-дентален център " ЕООД, поради неприятно финансово положение, липса на контракт със здравната каса и остаряла материална база. Според общинския съвет правенето на оздравителна стратегия не би довело до стабилизиране на сдружението. Съветниците гласоподаваха бюджет в размер на 55 хиляди лева за застраховане на ликвидационните мероприятия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР