Община Пазарджик вади за продан старинна сграда – паметник на

...
Община Пазарджик вади за продан старинна сграда – паметник на
Коментари Харесай

Продават паметник на културата, за да го спасят от разруха

Община Пазарджик вади за обмен старинна постройка монумент на културата от локално значение, излиза наяве от предлагането на кмета Тодор Попов до Общинския съвет. Става дума за парцел на ул. „ Княгиня Мария Луиза “ 86, в който през последните години се обитава изложба „ Ровър “.

Имотът включва 535 кв.м земя, двуетажна съществена сграда с повърхност 133 кв.м и две прилежащи с площ 39 и 73 кв.м, които въпреки и допълващи, са в в комплекс с основната и образуват цялостния образ. В претекстовете си градоначалникът показва, че по Закона за културното завещание притежателят е задължен да поставя нужните грижи за опазването, съхранението и поддържането на недвижимия монумент на културата.

Божидар Димитров желае да реалокира черква в Националния музей

От наеми на ателиета обаче локалната хазна прибира едвам по 200 лв. месечно , като ползвателите са задължени да правят за своя сметка единствено дребни ремонти, всички останали поправки по Закона за отговорностите и договорите са ангажимент на наемодателя, т.е. - общината. Разходите за тези действия не могат да се покрият от сумата на наемите.

Затова Попов счита за оправдано да се трансферира собствеността на различен индивид, който да поеме и отговорностите да поддържа парцела, с цел да може той да бъде съхранен като културен монумент.

Пловдив се популяризира на най-голямото в света туристическо ревю в Лондон

Решението ще бъде гласувано на идната сесия на Общинския съвет в четвъртък, 28 септември.

Сградите в парцела са част от архитектурната комбинация от остарели къщи по продължение на канала „ Паша арк “, строени в самото начало на 20 век. Повечето са монументи на културата, единствено една от тях – к ъщата-музей „ Станислав Доспевски “ е от национално значение . Факт е, че в последните години поради недобро или никакво поддържане те, както и други обекти в града, издигнати до 20-те години на предишния век, към този момент са рушащи се и даже рискови. Друг е въпросът дали казусът може да се реши с продажбата им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР