Община Пазарджик не търси 1 милион неустойка за неизпълнение по

...
Община Пазарджик не търси 1 милион неустойка за неизпълнение по
Коментари Харесай

Върбакова дължи €1 млн. неустойка, никой не я търси

Община Пазарджик не търси 1 милион наказателна клауза за несъблюдение по контракта си с „ Риал Стейтс “ ЕООД на Гинка Върбакова - лицето, посредством което щеше да бъде изкупен българският дял на ЧЕЗ. Дружеството не е изпълнило задължението си по контракта си с Община Пазарджик за създаване на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. Срещу 500 000 лв. и конкурс Община Пазарджик продава на “Риал Стейтс ” близо 2000 декара с дървесина за милиони върху нея против ясно дефинирани условия и наказателна клауза при несъблюдение. Неустойка, която обаче никой от локалната власт не търси. Информацията беше споделена.

Прокуратурата беше сезирана от АКФ, че локалната власт не поставя задоволително грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик. Анализът на фонда по проблема на „ Риал Стейтс “ ЕООД сочи, че сдружението не е изпълнило задължението си по контракта си с Община Пазарджик за създаване на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. Според договора компанията е трябвало да вкара е в употреба мощностите в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение. На процедура това е трябвало да се случи до началото на 2013 година

От Търговския указател е видно, че компанията не е осъществила и по-голямата част от контрактуваната инвестиция в размер на 400 000 000 лева Община Пазарджик обаче досега пропуща да си изиска неустойката в размер на 1 милион евро.

След разбор на медийни изявления и отговори след запитвания по Закона за достъп до социална информация екипът на АКФ доближи до следната последователност.Срещу 500 000 лв. и конкурс Община Пазарджик продава на “Риал Стейтс ” близо 2000 декара с дървесина за милиони върху нея против ясно дефинирани условия и наказателна клауза при несъблюдение.

Договорът е подписан на 04.07.2008 година и съгласно клаузите му, когато статутът на земята бъде променен, вложителят следва да построи в парцела „ Соларен фотоволтаичен парк “, включващ фотоелектрически модули, следящи системи и инвертори, основани от водещи международни производители. Договорено е слънчевата фотоелектрическа централа да възлиза на 50 MW номинална силова апаратура. Тя би трябвало да бъде построена в границите на 32 месеца от датата на издаване на строително позволение. Екипът на АКФ твърди, че всяко друго пояснение на контракта би било форма за заобикаляне на закона и удостоверение на прочут циничен модел на пояснение на уговорката “срок на осъществяване към следващо строително позволение ”.

Договорената инвестиция, която „ Риал Стейтс “ ЕООД би трябвало да направи, без разноските по смяната на предназначението на земята и проектирането, следва да бъде минимум 400 милиона лв.. Освен това компанията се ангажира да разкрие и поддържа в продължение най-малко на 2 години минимум 52 работни места за служащи с непрекъснат адрес в Община Пазарджик. Продавачът има право да скапе договорката, като задържи към този момент платените му пари, ако купувачът въобще не стартира строителство на централата, а категорично е посочено, че в случай че купувачът не е осъществил цялостния размер на контрактуваните фотоволтаични мощности в период или пък не е извършил друго от изискванията в контракта, той дължи наказателна клауза в размер на 1(един) милион евро.

Срокове, стадии, изпълнени едвам 2,45 MW. Прекратена лицензия.

Според графика със периодите, показан пред ДКЕВР за строителството на плана, построяването на фотоволтаичната централа „ Априлци “ следва да бъде осъществено на 2 стадия. Първият планува създаване на присъединителна подстанция и създаване на 40 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец 12. 2012 година Втори стадий включва създаване на още 20 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец 12.2014 година Това обаче не се случва. Тъкмо противоположното.

Разрешението за градеж е издадено на 16.04.2010 година Първият стадий от построяването и стартирането в употреба на фотоволтаичната централа с обща мощ 1,15 MW е приключен през февруари 2011 година На 22. 06. 2012 година е пусната в употреба централа с мощ 1,3 MW. В точка„ Перспективи и развиване “ от Доклада за активността на „ Риал Стейтс “ ЕООД към Годишния финансов доклад за 2016 година излиза наяве, че се планува инсталиране на последваща мощ от 20 MW. Според отчета „ строителни действия могат да бъдат стартирани след обезпечаване на финансиране на плана “. На 28.12. 2015 година обаче „ Риал Стейтс “ ЕООД подава заявление за преустановяване на лицензията пред КЕВР. То е стимулирано със законодателната смяна от 2015 година, с която добивът на „ зелена сила “ става надалеч по-нерентабилно занятие. С Решение от 11. 05. 2016 година КЕВР приключва лицензията на компанията.

Параметри на неизпълнението. Продажби макар задължението на “Риал Стейтс ” да не отчуждава парцела

Към днешна дата в слънчев фотоволтаичен парк „ Априлци “ са построени две фотоволтаични централи с обща конфигурирана мощ 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW. Строителни действия по създаване на други мощности към сегашния миг няма. От годишния отчет за активността на сдружението за 2012г. излиза наяве, че личният състав за 2011 година е 3 индивида, а за 2012г. – 2 индивида. Това води към констатация за несъблюдение на уговорката за откриване на 52 работни места в първите 2 години от действието на централата.

На 16.01.2018 година „ Риал Стейтс “ ЕООД в това число продава два от трансферираните от Община Пазарджик недвижими парцела с обща повърхност 459,751 дка, макар задължението да не се отчуждава парцела до въвеждането в употреба на парка. Стойността на договорката е 977 915 лева

Местната власт не вижда проблеми и несъблюдение на контракта. Възможни вреди на общинския бюджет.

Във връзка с гореизложените обстоятелства и подозренията за съществуване на несъблюдение на отговорностите по контракта от страна на „ Риал Стейтс “ ЕООД, отправихме питане до Кмета на община Пазарджик по реда на ЗДОИ. Така получихме информация от кмета Тодор Попов, че няма зародили разногласия сред Община Пазарджик и „ Риал Стейтс “ ЕООД по осъществяването на контракта, няма подписани съглашения сред община Пазарджик и „ Риал Стейтс “ ЕООД, не са предприемани дейности за търсене на наказателна клауза по същия контракт, както и че договорът не е преустановен. Според Попов не е налице несъблюдение от страна на „ Риал Стейтс “ ЕООД. Кметът разгласи, че „ заради това, че в период е изпълнено задължението за създаване на „ Соларен фотоволтаичен парк “ не са осъществявани инспекции и не е възлагано осъществяването на такива “. Не е ясно за какво Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в региона, със поръчка да се трансформира в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа. Както към този момент беше посочено, конфигурираната номинална мощ е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по контракт. Остава неразбираемо за какво Община Пазарджик смята, че в период е изпълнено задължението за създаване на „ Соларен фотоволтаичен парк “ с мощ 50 MW. Очевидно е, че „ Риал Стейтс “ ЕООД не е направило контрактуваните вложения в размер на милиона лв. и не са разкрити 52 работни места в продължение на най-малко 2 години. Годишните финансови доклади и годишните отчети за активността на „ Риал Стейтс “ ЕООД, налични на страницата на Търговския указател, сочат, че нито едно от отговорностите по контракта с Община Пазарджик не е изпълнено. С оглед неналичието на инспекция не излиза наяве на какво съображение Попов твърди, че не е налице несъблюдение от страна на „ Риал Стейтс “ ЕООД.

Екипът на АКФ твърди, че не са положени задоволително грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик от способените длъжностни лица от общината. Неустойката, която „ Риал Стейтс “ ЕООД би дължало, в случай че се потвърди несъблюдение на контракта, каквото съгласно нас е налице, е в размер на един милион евро. Поради бездействието на компентни дължностни лица от общината могат да бъдат нанесени вреди на общинския най-малко в размер на непоисканата наказателна клауза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР