Община Никопол е на път да реализира трансграничен култуно-исторически проект,

...
Община Никопол е на път да реализира трансграничен култуно-исторически проект,
Коментари Харесай

Само във Фрог: Община Никопол с бутафорна туристическа атракция върху опасен терен

Община Никопол е на път да осъществя трансграничен култуно-исторически план, който обаче се оказва „ съединен “ от употребявани без разрешението на създателите други два плана. Разработките са правени по европейски стратегии, в разнообразни години и за разнообразни цели, научи Фрог. Освен раздуване на бюджета с нереални събития, атракцията е обречена на неуспех и поради теренът, на който би трябвало да се построи, тъй като потвърдено е свлачищен и е рисков за строителство.
В сагата взе участие някогашен кадър на Министерство на регионалното развитие, за който се приказва, че се разпорежда с плановете в общината от години и взема решение кой ще строи, кой какво ще получи и кой би трябвало да бъде отхвърлен.

Потърсихме Сдружение „ България вечно “ с ръководител акад. Антон Дончев, което е основало единия от плановете, само че в този момент се бори да потвърди авторството си. Разговаряхме с изпълнителният му шефа Александър Малчев.

Ето какво отговори той на въпросите на Фрог:

.
Снимка: Александър Малчев

Г-н Малчев научихме, че план на вашето съдружие – „ Пристани на времето “ има много злочестна орис. За каква разработка става въпрос и от по кое време датират неволите ви?

През април 2014 година предходното управление на Община Никопол разпореди на Сдружение " България вечно " да създаде план, с който общината да кандидатства по така наречен " Норвежка стратегия “. Проектът е неповторим, тъй като на никое място по Дунав няма подобен музей навън. Ансамбълът от исторически здания показва строителството и живота от пет столетия, от които по нашите земи има непокътнати артефакти. Обектите са от Каменна; Каменно медна; Бронзова епоха; Римска епоха; Средновековие плюс три съоръжения; Информационен център; Амфитеатър и платформа за строителство на лодки и кораби от тези времена. Всяка сграда е планувано да бъде пресъздадена с достоверни материали и технологии на античното строителство, с цел да стане този музей навън обект на пробната археология. Изказвам от името на нашето Сдружение дълбокото отчаяние от обстоятелството, че планът ни попадна в ръцете на хора, които ги интересуват единствено пари, само че не и труда и знанията на потвърдени специалисти, взели участие в създаването, качеството, смисъла и уникалността му.

Кои са специалистите, които казвате, че стоят с опита си зад този план?

Първоначалната концепция е пресъздаване на достоверно тракийско населено място, която потегля от проф. Александър Фол. В следствие концепцията доразви и обогати екип на Сдружение " България вечно ". Научен началник на плана е известната археоложка и дълготраен шеф на Археологически институт с музей към Българска академия на науките проф. доктор исн. Маргарита Ваклинова. По задачата работиха доста интензивно Атанас Димитров - създател, режисьор и водещ на предаването " Тера тайно ", предавано по Българска национална телевизия, който предложи идейните планове на постройките, върху които арх. Даниела Генова и арх. Поли Станчева създадоха действителния абстрактен план за комплекса.

Какво се случи с този, както казвате, неповторим план откакто зад него стоят такива хора и толкоз доста работа?

Стана по този начин, че плана го разглеждаха четири комисии, една след друга, поради промяната на държавните управления тогава. Докато чакахме, започва програмата за трансгранично съдействие " Програма ИНТЕРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020 година “ Особеното при нея е, че водещата страна е Румъния, която взема решение за утвърждение или не. Обадихме се до администрацията на община Никопол, с цел да ги уведомим, че се открива нова опция и получихме много забавен отговор - оказа се, че общината към този момент е подготвила документите за присъединяване, без да ни предложения и без да ни осведоми, макар, че сме създатели на плана. Освен идейният план бяхме създали и подробна количествено стойностна сметка по специалности за всеки обект. До толкоз подробна е създаването, че в елементи е заложено от какви материали се прави всеки подробност, по какъв начин би трябвало да се създаде и осъществя, с цел да е оптимално достоверно всичко.

Искате да кажете, че са взели в елементи целия ви план и са го предложили като техен, само че към този момент по трансграничната стратегия?

Не единствено това - в плана по трансграничната стратегия, с който кандидатства община Никопол, се оказаха „ обединени “ две безусловно несвързани разработки. Първият план е нашият „ Пристани на времето “, а вторият план е за път, който води до скална ниша, позната на локалните като скален манастир, който не е монумент на културата, не е категоризиран даже като обект " за сведение ". Проектът за пътя до този миг не е осъществен, тъй като минава в огромната си част през горски фонд, който не може да бъде пипан, само че и това не е спънка за образувания от общината нов екип, който кръщава плана " Мостове на времето ". Искам да подчертая нашето неразбиране по какъв начин по този начин комисията, която е разглеждала препоръчаната документи не е видяла, че сред двата плана няма никаква връзка. Не единствено че се нарушава цялостта на музея навън, само че и с лека ръка се унищожават пет базови обекта от комплекса - три от каменната ера, амфитеатъра, и работилницата за плавателни съдове. Освен това, за музейния комплекс не е нужен оферти двулентов, освен това бетоново-асфалтов път. Видно е, че той е с друго предопределение.

Новият кмет (бел. р. - от 2014 г.) доктор Валерий Желязков, научи за кражбата на плана ни от нас, от Сдружение " България вечно ". Той ни предложи да търсим " Камарата на архитектите " и по-специално тяхното звено " Сдружение на архитектите проектанти в отбрана на авторските права в архитектурата " (САПЗАП) за изясняване на казуса.

Свързахте ли се с тях?

Да, Камарата на архитектите се срещна със случая и изрично се застъпи за нас Изпратиха до община Никопол публично писмо, в което се споделя, че са нарушили закона за авторското право. От Общината дадоха отговор, че надали някой ни е канил и не следва да имаме искания. Започнаха да настояват, че сме някакви " парашутисти " и изобщо няма никакво жестоко нарушение на авторските права. При една обща среща, инициирана от нас при ръководителя на САПЗАП, обаче, зам.-кметицата инж. Анелия Петрова изясни, че те не знаели какво е включено в плана " Мостове на времето ". На пряк въпрос действително с кой план аплайват тя отговори: „ С вашия! “. След това самопризнание се стигна до съглашение да ни поканят и посредством директно договаряне да участваме в реализацията на плана.

Получи се прелюбопитно събитие волно или несъзнателно, вместо покана за директно договаряне до нас по имейла стигна остарял документ от предходното управление на община Никопол, а точно плана, с който е направено и кандидатстването пред румънската страна. От текста ни стана ясно - всичко е по този начин нагласено, че единствено една компания се явява, а всякакви служители, не титулярите записани в заповедта за състава на комисията, са подписали документите. Именно от този документ разбрахме, че бетонно-асфалтовият пътят е включен в " Мостове на времето ". Малко по-късно научихме и, че проектантът на пътя се е отказал от авторските си права, тъй като му е подсказано, че повече няма да види работа в Никопол.

Какво направиха от Общината в тази обстановка?

Получихме покана за директно договаряне и съпътстващата документи за разработване на плана, само че в нея имаше моменти за които не е ставало въпрос. Първо: видяхме че действително пътя минава върху постройките и даже да се измести с цел да се " редуцира " планът, би трябвало да се махнат осем детайла от комплекса. Как си представяте сходен „ скъсен “ музей навън със двулентовия асфалтов път? Второ: да се разработят нов ситуационен проект (нов абстрактен проект), работен и механически планове и осъществяване на авторски контрол. Шокиращо е че за " Екип за планиране " и " Екип за осъществяване " в поканата за присъединяване липсват условия за опит в областта на консервацията и реставрацията и осъществяване на сходни по наличието на този план обекти.

Трето: Предложената сума бе 44 000 лева, която е нереална и не покрива размера работа. В същото време, за административно ръководство на плана и външни консултантски услуги, плануванаъа сума е 126 520 лева След тази оферта, до общината бе изпратена формалната цена за ценообразуване на такива обекти от Камарата на архитектите, а тя е утвърдена публично от сегашния министър на културата Боил Банов. Поискахме среща.

Четвърто:Ситуацията стана инфарктна, тъй като румънците трябваше да дадат единодушието си за всяка смяна на плана, каквато и да е тя, а по какъв начин да се трансформират плановете нямаше никакво решение, тъй като няма кой да го направи.

Важно е да отбележа, че с осъществяването на тази трансгранична стратегия не се занимава директно общината, откакто завоюва финансиране, а афишира конкурс за избор на началник. Той действително прави и всички последващи състезания и асортимент на реализатори. В състезанието взе участие компания на Роман Воински, която е класирана на трета позиция, а на първа е на човек, с който той се познава. След среща сред двамата първия се отхвърля. Но втория класиран не. Започват правосъдни каузи, които забавят старта на плана.

При идната среща сред авторския екип и общинското управление става явен още един проблем - планът се оказа „ раздут “ с безумни за реализация събития. Като един от многото образци е нереално дългия 7 дневен фестивал, на който ще вземат участие 10 - 12 000 души. Като се има поради, че Никопол е към 4 000 души, а прилежащия румънски град Турно Магурели е също толкоз. Никой не можа да ни изясни от къде ще дойдат толкоз доста хора за толкоз доста дни.

Реално заложените средства за пътя, който води до на никое място, са 2 800 000 лева, а за построяването на музея са единствено 1 240 000 лева Кое е центърът на плана, белким асфалтово-бетонния двулентов път?

Споменахте името на Роман Воински? Кой е този човек?

До колкото знам Роман Воински е работил в Министерство на регионалното развитие в отдела по предприсъединителните фондове. Говори се, че кариерното му развиване там е приключило с освобождение, само че по-късно стартира да си предлага услугите и контактите. Известно е, че има екип от тъй наречените специалисти, с които работи, както и доближени строителни компании. В Никопол го познават и като индивидът, който е обвързван с издигането на бетонна стена на брега на Дунав, макар, че такава дига потвърдено не е нужна за превъзмогване разлива на реката. Има изследвания, осъществени от холандски екип, който прави проучвания за аргументите за високата вода. Констатацията е, че това са подпочвените води от платото, а не покачването на равнището на Дунав. Това действително прави безусловно безсмислено издигането на дига, която на всичко от горната страна ще закрие панорамата на реката само че пък има план, а финансирането за леене на бетон звучи привлекателно.

След всички тези фрапантни неща, които демонстрират само по какъв начин се „ осъществят “ планове в община Никопол, Роман Воински се появи в офиса на нашето Сдружение „ България вечно “ и разгласи в наличието на мен и арх. Генова, че се явява като представител на общината, който ще управлява плана и е акредитиран от кмета да упорства да се откажем от авторските права. Обяви, и че той персонално ще извади 15 000 лв. към плануваните средства по плана, които да вземем, ей по този начин, с цел да спрем да се месим, тъй като той имал свои консултанти и специалисти и строителни компании. Ако не желаеме парите да заведем каузи, а той щял да даде парите на съдиите. Арогантното му държание и още по-арогантното му предложение докара до позорното му изпъждане.

След последната ни среща с Войнски кметът Желязков изиска от Сдружението писма, адресирани до общината, които да показа пред румънските сътрудници от името на същинските създатели на плана по отношение на наложилите се промени. На трите писма, които изпратихме, нямаше никакъв отговор. Точно противоположното - Община Никопол разгласи нов конкурс - към този момент за възлагане на социална поръчка за избор на екип за планиране, осъществяване и за авторски контрол на плана " Мостове на времето “. Наглостта стига до там, че се предложиха готовите идейни планове на Сдружението от " Пристани на времето ". Всичко е едно към едно – напълно създадената от нас документи въз основата на приложените архитектурни 3D планове. Цифрите от нашите количествено-стойностни сметки са същите, само че не в евро, а в лв..

Любопитен е фактът, че и на този конкурс се явява единствено една фигура.

Кое пречи до момента осъществяването на Проекта да започва, като се има поради, че срокът за привършване е 30.07.2019 година, както се вижда от документите, които ми показахте?

Теренът за плана е сред скалите и Дунава. Освен това от Агенцията по кадастър и Геозащита в Плевен е издадено наставление, че теренът, на който би трябвало да се построи историческото населено място, не е подобаващ за каквито и да било строителни действия, тъй като е свлачищен. Всичко това се подценява. Стана ясно, че общината не е упълномощила авансово геодезическо изследване на терена, което да обезпечи плана. Това забави в допълнение стартирането на дейностите и Община Никопол желае от Министерство на регионалното развитие в допълнение 2 милиона лв. за подсилване на наклонения терен (деневилация от 9 до 12 метра) и на скалите на терена, което е прекомерно рисково решение.

Явно в хода на сагата с авторските права за „ Пристани/Мостове на времето “ се оказва, че предоставеният терен е рисков, само че всички са си затворили очите. Излиза, че ще има бутафория на рисково място?

Към момента ни е известно единствено, че „ Рай Комерс “ е компанията, която е спечелила състезанието за планиране и осъществяване и авторски контрол на плана, само че разпорежда осъществяването на дъщерната си компания „ Строй Комерс “. Фирмите са от Плевен. Има наши писма, в детайли описващи случая. Изпратени са до Министерството на културата, до Министерството на районното развиване и до Народното събрание.

Какво ви дадоха отговор?

Двете министерства ни дадоха отговор, че нямат отношение и единствено съдът може да се намеси в проблема. Въпросът е дали и прокуратурата не следва да се включи? Адресантите подцениха протичащото се, те се ограничиха да разясняват единствено нарушените авторски права, само че не генезиса на дейностите на изпълнителите. Става въпрос на първо място по какъв начин и защо се харчат отпуснатите европейски средства, какво действително се реализира, дали заложените средства в цялост са усвоени или има нерегламентирани течове?

Въпросите зададе Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР