Община Монтана е заложила за пръв път в проектобюджета си

...
Община Монтана е заложила за пръв път в проектобюджета си
Коментари Харесай

Пари за бебета, лекари и учители заделя Монтана в бюджет 2019

Община Монтана е заложила за пръв път в проектобюджета си за 2019 година средства за насърчаване раждаемостта, за привличане на млади лекари и учители и за подкрепяне бизнес концепциите на младежи. В квалифицираният за разискване и приемане от локалния парламент финансов проект за тази година са планувани 30 000 лв. за еднократни помощи при раждане на дете.

Средствата ще се отпускат по ред и метод, избран с разпоредба на Общинския съвет. 10 хиляди лв. са планувани за стипендии на студенти по медицина и педагогика при изискване, че младите експерти се върнат след завършването на образованието си на работа в Монтана.

Проектобюджетът включва и фонд със стартов капитал от 10 000 лв. за подкрепяне на млади хора/ до 35 години/ при започване на бизнес.

Помощта ще бъде до 3 000 лв.. Други 6 хиляди лв. пък са отделени за издръжката на Бизнес инкубатора в града. Стартовата рамка на бюджет 2019 на община Монтана е 43, 7 млн. лв. доходи и разноски, стана ясно на общественото разискване на документа. Още близо 11 млн. лв. се планува да бъдат усвоени през годината посредством планове, финансирани по стратегии на Европейския съюз. Най-големите от тях са свързани с подобряването на околната среда.

През 2019 ще стартира създаване на компостираща апаратура за 4, 8 млн. лв.. Други два плана са ориентирани към възстановяване на качеството на атмосферния въздух посредством директно финансиране на семействата за прекосяване на екологични източници на отопление. В бюджета са планувани и средства за прехрана на клуба на пенсионерите, двамата храма „ Св. Св. Кирил и Методий ” и „ Свети Дух ”, за пътешестване с градски публичен превоз на поданици на Монтана над 70 годишна възраст, както и за разпределяне на еднократна помощ до 400 лв. за хора с тежко материално състояние. Със средства от общината ще бъде закупена и инсталация за хирургичното поделение и реанимацията на регионалната болница и ще бъде изработен ремонт на операционния блок на ортопедията.

„ Това е най-големият бюджет през последните 20 години и за пръв път ще бъде импортиран за приемане от Общинския съвет още през януари ”, съобщи кметът Златко Живков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР