Община Ловеч, в качеството си на бенефициент, сключи договор за

...
Община Ловеч, в качеството си на бенефициент, сключи договор за
Коментари Харесай

Община Ловеч сменя уличното осветление с енергоефективно

Община Ловеч, в качеството си на бенефициент, подписа контракт за безплатна финансова помощ с Министерство на енергетиката, несъмнено за Програмен оператор (ПО) на Програмата с подписването на Меморандума за съгласие по отношение на осъществяването на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Договорът бе подписан от Теменужка Петкова , министър на енергетиката и Корнелия Маринова , кмет на Община Ловеч в кабинета на кмета. Присъстваха още Даниел Колев , заместник-кмет на Общината и екипът на плана.
„ Проектът “Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване в гр. Ловеч и с. Дойренци, община Ловеч ” е от изключителна значимост за нашата Община, тъй като неговата реализация ще способства за понижаване на годишното ползване на ел. сила, понижаване на излъчванията на парникови газове , ще се усъвършенства качеството на въздуха и като цяло на околната среда, което от своя страна ще способства до възстановяване на изискванията на живот на всички нас “, акцентира Корнелия Маринова.
„ За мен е изключителна чест и наслаждение, през днешния ден, да съм тук по подобен добър мотив. На първо място желая да Ви поздравя за извънредно положителния план, който Вие и Вашите специалисти сте изготвили. Както знаете по тази стратегия аплайваха 107 плана, само че единствено 20 бяха утвърдени, измежду които е този на Община Ловеч. Желая Ви на добър час при реализацията му “. съобщи министър Петкова.

Проектът е създаден по Процедура BGENERGY - 2.001 - „ Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на общините “ по Програма " Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност " (ВЕЕЕЕС), финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година
Дейностите ще се осъществят в съдействие с сътрудник от Кралство Норвегия - " ЕМПИЕНЕРДЖИ ООД " и е в цялостно сходство с общата цел на Процедурата, а точно да се увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветяване, благосъстоятелност на българските общини и да се
Предвидени са подмяна на съществуващите стандартни улични и паркови осветителни тела с високоефективни LED осветители , въвеждане на автоматизирана система за централизирано ръководство и мониторинг на уличното осветяване и въвеждане на ограничения за потребление на сила от възобновими енергийни източници.
В плана е заложено потребление на Възобновяеми енергийни източници за зареждане на уличното осветяване, като ще се употребяват слънчеви модули. Ще се инсталира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни акумулатори. Енергията, събрана денем ще бъде складирана в акумулаторните акумулатори и отвеждана към уличното осветяване вечерно време. Предвижда се електрическата сила, създадена от ВЕИ, да е най-малко 10.7 % от нужната за уличното осветяване.
Общата стойност на плана е 1 172 503, 20 лв., представляващи 100 % БФП.
След привършване на дейностите по плана, ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания. Към 2018 година, на база разплатени фактури е осъществен разход от 354 202 лева на година. Очакванията са тази стойност да спадне почти до 90 хиляди лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР