Община Кюстендил е напът да привлече първият инвеститор в Индустриалната

...
Община Кюстендил е напът да привлече първият инвеститор в Индустриалната
Коментари Харесай

Лидер в производството на соларни панели инвестира 20 млн. лв. в завод и инкубатор за стартъпи в с. Жиленци

Община Кюстендил е напът да притегли първият вложител в Индустриалната зона в с. Жиленци - това е международен водач в производството на слънчеви панели, осведоми кметът Петър Паунов.


Българо-немска компания, сертифициран вложител Клас А. Инвестицията е за над 20 млн. лева Самото създаване на завода ще отнеме не повече от 18 месеца, откакто бъде гласувано от Общински съвет. Инвеститорът ще купи 50 дказемя, 12 дка щее постройката с развъдник за стартъпи и обучителен център за експерти - За 50 дка компанията ще заплати 500 000 лева

Ще се построи цех за произвеждане на панели с1000 мегавата произвеждане годишно. Предприятието ще обезпечи над 100 работни места, разгърнатата застроена повърхност на постройката ще бъде 12 дка.

Кметът изброи обществените придобивки за община Кюстендил: 100% от силата употребена за произвеждане на слънчеви панели щебъде от Водноелектрическа централа. Всяка година ще се дават безплатно на общината 100 киловата панели за монтаж. Освен това ще се сътвори център-инкубатор за пускане на компании в региона на слънчевата енергетика, ще се провеждат безвъзмездни курсовеза образование на инсталатори на фотоволтаични централи.

Всеки един от жителите на Кюстендилска община ще може даползва безлихвен лизинг, в случай че желае да си построи апаратура. Ще бъдат направени идейни механически планове за сметка на вложителя на всички общественисгради на общината.

„ Остава да уточним всички елементи по предлагането и да бъде предоставено на вниманието на Общински съвет. Инвестицията е над 20 млн. лева, това демонстрира интереса към Кюстендил. Ключовото е, че ще бъдат основани работни места, които сас доста положително възнаграждение. Така че продължава реализацията на тактиката, първа стъпка - международен водач в региона на слънчевите панели. Оттук нататък ангажимент на общината е единствено пътят до самата зона да бъде построен, нотова е ангажимент от страната и ние ще настояваме този запас да бъде обезпечен от страната ”, разяснява Паунов.

Общинска администрация приготвя планови оферти за напълно реновиране на постройките на остарялата полиция на ул. ”Демокрация ” и библиотеката в Кюстендил по Плана за Възстановяване и резистентност.

Предвижда се да се направи и изцяло градивно проучване на постройката на читалище Братство, осведоми кметът Петър Паунов. Конструктивните промени не се финансират по програмата, само че ще се употребява опцията изцяло да се санират постройките.

„ Това са две емблематични здания, които от много време имаха нуждаот ремонт, уповавам се в този момент в този интервал ис тази отворена стратегия и със съдействието на община Кюстендил, защото това са общински здания, в действителност да бъдат отремонтирани тези здания ”, съобщи ръководителят на Общински съвет Иван Андонов.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР