Община Козлодуй стартира инициатива, насочена към разрешаване на дългогодишния проблем

...
Община Козлодуй стартира инициатива, насочена към разрешаване на дългогодишния проблем
Коментари Харесай

Узаконяват постройки в ромски квартал в Козлодуй

Община Козлодуй започва самодейност, ориентирана към разрешаване на дългогодишния проблем с противозаконните постройки в така наречен квартал „ Янтра”, както и други идентични случаи в останалата част на града. Земята, върху която са построени постройките в кв. „ Янтра”, в преобладаващата си част, е частна общинска благосъстоятелност. Към началния миг на формиране на квартала, построените постройки попадат в регулационните граници, само че в следствие, увеличавайки мащабите си, част от тях излизат отвън регулация.
Като краткотраен прийом за решение на казуса, с решение от началото на 2012 година на Общински съвет, Козлодуй е предоставено на кмета да подписа контракти с лицата, живеещи в горепосочения квартал, за безплатно прилагане на парцелите за период от 10 години, като това се явява правно съображение, на което употребяват парцела.
Към сегашния миг се създава Общ организационен проект, което благоприятства за разрешаване на част от казуса. Обмисля се включването на някои парцели в регулационните граници, като следва да бъде променено и предназначението им за трайно прилагане, а също по този начин ще бъде осъществено отбелязване на действителните граници на всеки един урегулиран аграрен парцел.
Във връзка с разрешаването на казуса са извършени поредност от срещи, по самодейност на общината. В тях са се присъединили от представители на общината; Фондация „ Тръст за обществена опция “; Мая Занева, ръководител на Общински съвет Козлодуй, адвокат; проектант, както и просветителни и здравни посредници. Предвижда се екип от експерти да извърши оглед на парцелите, като наложително ще се включи и специалист – конструктор, като това ще спомогне да се откри кои постройки са градивно устойчиви и са с позволена толерантност по смисъла на Закон за устройство на територията. Ще се извърши геодезично снимане и попълване на кадастралната карта на града, с цел да стане ясно действителното застрояване в квартала. Като следваща стъпка ще бъде предоставено правенето на проект за застрояване и регулация, с който да се обособят обособени парцели съгласно условията на Закон за устройство на територията, в резултат на което ще е належащо и преактуване на парцелите.
Като заключителен стадий се планува провеждането на тръжни процедури, на които ползвателите на парцелите биха могли да ги придобият в благосъстоятелност на пазарна цена. Всички постройки, представляващи допълващо застрояване, които са рискови за употреба, ще бъдат отстранени, с оглед сигурността на жителите.
Тази процедура община Козлодуй ще позволи сполучливо редица проблеми, в това число тези за законен достъп до услуги, като доставка на питейна вода, електричество, канализация, облагородяване на транспортната инфраструктура и достъпа до комунални услуги, както и монтиране на улично осветяване в квартала, при използване на регулационния проект на града. В това число ще бъдат построени плануваните по регулация улици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР