Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които

...
Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които
Коментари Харесай

Българска община дава 1000 лева за първо дете и в пъти повече за следващо

Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които могат да се похвалят с позитивен приръст на популацията, само че споделям това с болежка, че не са повече. Тя предлага най-високия тласък за трето дете в България от 5000 лева, а възнамерява да подкрепя жителите си и със стипендии за университети в избрани специалности, стига по-късно родените в общината да живеят избран брой години в нея. Това сподели Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Ивайло Симеонов уточни, че не се гордее толкоз с обстоятелството, че общината му обезпечава най-голямата еднократна помощ за трето дете, а по-скоро съжалява, че останалите не могат да си разрешат да вършат същото.

Той добави, че всички общини имат разнообразни предпоставки за икономическо развиване и надлежно финансови благоприятни условия.

" Ние сме една от 5-те общини в България, които имат достойнството да имат позитивен приръст и това е вследствие и на тази обществена стратегия, която създадохме, а точно 5000 лева За трето и всяко последващо дете, а за 1-во и 2-ро, помощта е надлежно 1000 и 2000 лева “, сподели кметът.

Симеонов засегна и въпроса за финансовата децентрализация на общините, като сподели, че в случай че се промени моделът и се премине към цялостна финансова децентрализация, " всички общини ще могат да основават финансови принадлежности като в Елин Пелин, с цел да могат да връщат назад своите поданици, от което страната има крещяща потребност “.

Във вторник е било извършено Общо заседание на национално съдружие на общините в България, само че Симеонов сподели, че още веднъж не е бил реализиран никакъв прогрес по тази цел: " Продължаваме да беседваме и да сме безапелационни в позициите си, че би трябвало да се случи нещо такова, изрично го заявяваме, само че имаме нула придвижване “.

Гостът съобщи, че в годините е взел участие в голям брой комисии, в това число и последната към Министерството на районното развиване, на което е било вменено да преглежда този въпрос, както и на Министерство на финансите, само че тези комисии не заседават.

" Чух един доклад за реализирани 65% за финансова децентрализация, което е меко казано неистина и меко казано не подхожда на действителността “.

Според Симеонов в последните месеци в страната няма политическа рецесия, а битка за систематизиране на ресурсите, които общините създават, само че стартира безогледно тъпчене на всякаква логичност за развиване на страната, а кметовете са принуждавани " да падат на колене, да целуват ръка, да го потупват по рамото и да ги карат да излизат пред строя и да споделят благодаря за нещо, което не би трябвало да се случва “.

Той въпреки всичко сподели и че най-хубавите сътрудници на Националното съдружие на общините са били служебните кабинети, тъй като по тяхно време се реализират най-големи резултати.

Помощта от 5000 не се отпускат вкупом. 2000 лева се дават при раждане на детето, а по 1500 лева – при записване в детска градина и в учебно заведение, като събеседникът съобщи, че това е част от дълготрайната стратегия на общината.

По предложение на двама общински съветници в община Елин Пелин е основана стратегия за финансиране на студенти по специалности медицина, обучение и обществена администрация, сподели още той.

" Условието за тази помощ е те да се върнат в община Елин Пелин и да работят в нейните структури минимум за период от 5 години “, изясни кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР