Община Елена посвещава целодневна програма на Европейските дни на художествените

...
Община Елена посвещава целодневна програма на Европейските дни на художествените
Коментари Харесай

Лазаровден в Елена е включен в програмата на европейските дни на художествените занаяти

Община Елена посвещава целодневна стратегия на Европейските дни на художествените занаяти, които тази година ще се проведат от 26 март до 4 април в седем общини от РСО „ Централна Стара планина “ – Габрово, Севлиево, Ловеч, Луковит, Тетевен, Елена и Дряново. Четвърто следващо присъединяване има нашата страна в самодейността, като през 2018 година локални управляващи, музеи, учебни заведения за приложни изкуства и занаятчии са обединени от тематиката „ Да оставим завещание за бъдещето ”. Координатор на дните за България е РСО „ Централна Стара планина “.

Община Елена избра денят 31 март – Лазаровден, с цел да покаже обичайни традиции и занаяти за този край. Празничният ден ще стартира със Света литургия в храма „ Успение на Пресвета Богородица ”. В пресъздаване на обичая лазаруване ще вземат участие девойки от танцова групировка „ Балканджийче “, мястото е Камбуровият хан в музеен комплекс „ Даскалоливница ”, а домакини са музейните служащи. Към празничната стратегия ще бъдат привлечени и деца от двете най-големи селски читалища – НЧ „ Надежда – Беброво – 1870 “ и НЧ „ Искра – 1900 “ с. Константин. За участниците в работилница „ Венче за Цветница ” ще бъдат обезпечени върбови клонки и цветя за разработване на най-красив венец за обичая кумичкане, присъщ за този пролетен празник.

Занаятите, които ще бъдат показани в Елена, са извънредно разнородни. Жителите и гостите на града ще могат да си закупят ръчно направени творения и да видят демонстрации на дърворезба, грънчарство, кошничарство, флористика, бисеропластика, керамика и плетене на една кука. Всеки, който пожелае, ще може да показа креативните си благоприятни условия в някое от ателиетата. Предвижда се присъединяване и на деца от Центъра за поддръжка за личностно развиване в Елена с арт керамика – авансово направени елементи ще бъдат оцветявани и от тях ще се създават гривнички и огърлици.

Празникът, отдаден на Европейските дни на художествените занаяти, ще приключи с хоротека, в която ще вземат участие еленски самодейни сформира.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР