Община Дряново само преди няколко дни спечели награда за най-просперираща

...
Община Дряново само преди няколко дни спечели награда за най-просперираща
Коментари Харесай

Кметът на Дряново Мирослав Семов пред БЛИЦ: Обещах да бъдем различни, интересни и да живеем за града ни! Спортът е социален феномен, а децата са най-важното нещо

Община Дряново единствено преди няколко дни завоюва премия за най-просперираща община в България. Огромна чест, която се пада на града на Колю Фичето. Кметът на Дряново инженер Мирослав Семов ни посреща в кабинета си. Гледката на открито е неповторима - Балкана е на една ръка разстояние. По улиците не се вижда нищо друго с изключение на усмихнати хора. Мръсотията е неразрешена тематика в Дряново. Както споделя кметът: " Всеки ден обикалям с колата си на всички места. Където видя, че е мръсно или хората цапат, слизам и стартирам да им се карам. Създали сме им условия и желая да съблюдават разпоредбите. " Естествено, приказваме и за спорт. Защото къде без спорт в Дряново, откъдето е родом именитият ни вратар и воин от САЩ`94 Пламен Николов. А в Дряново се организира и " Милан Джуниър Камп. " Ето целият ни роман с кмета на град Дряново.

-Какво значи за вас премията за най-проспериращша община, която получихте неотдавна?
-В асоциацията за българските градове и райони членуват над 350 регионални шефове, физически лица, бизнесмении, Неправителствени организации организации, само че болшинството са общини, секретари, кметове и заместител кметове. Има жури, в което множеството членове са германци и те дефинират по разнообразни индикатори номинираните. Това жури избира коя е най-хубавата община – има най-хубав кмет на дребна община, на междинна или огромна община, най-хубав регионален шеф и така нататък Най-престижната премия обаче е най-просперираща община. За нас това бе голяма изненада. На галата, на която се връчват премиите, извнеднъж ние влязохме в номинацията за най-просперираща община. След което краката ми се подкосиха. Почти не знаех какво да кажа, тъй като... Това за нас е огромна чест. Какво значи най-просперираща община? Това е по целия фронт развиването на една община.

-Но тази премия и задължава, нали?
-Така е, задължаво по всевъзможен метод. Защото всички хора обръщат взор към нас, почват да се поучават, да ни наблюдават. Започват да се появява и недоброжелателна вълна, само че това е част от това да си номиниран и да си спечелил.

 -Тази премия евентуално е за целия ви екип?
-Това, което загатнах, а по-късно написахме в формалната страница във Facebook, е, че е заслуга e на целия екип. Защото нашият екип е 91-92% е напълно нов. Аз съм кмет втори мандат, само че с спиране, първият беше от 1999 година. Сега се върнах, кандидатирах се и завоювах. Изцяло трансформирах структурата и хората, които работят в общинска администрация. Имаше подозрение дали с нови хора общината ще проработи въобще. Аз им споделих, че до два три месеца ще бъдем една от положителните общини. Беше смеличко, само че ето, че резултатите са налице.

-Вярвахте ли си, че ще съумеете?
-Да, че ще реализираме нещо, постоянно съм вярвал. Така беше в първия мандат, когато влязохме в челната тройка на най-хубавите общини в България. Ние желаеме да бъдем разнообразни, по-интересни. Аз по тази причина им споделям – бюджет всяка община прави, всяка община чества избрани празници. О`кей, и ние ще честваме също, само че дайте да създадем нещо по-различно. Всеки празник вършим бутафорни фигури, да вземем за пример за Великден с яйцата, с великденския заек. Сега приготвяме за Коледа – светещ дядо Коледа, елени. Елхата се пали постоянно от бате Енчо. Той идва и почита целия град. Правим едно шоу. Нашите и моите сътрудници преобразяват града чисто тематично. Децата започнаха да плетят венци за Лазаровден и Цветница. Слагаме ги пред целия град, споделяме кой ги е направил.

-Лъха интензивност в думите ви.
-Имаме 230 проведени мероприятия за тези две години. От тях общината е провела 74 празника за децата. От тях 32 са спортни. Повече от едно събитие на месец имаме, което се насочва към деца. Отначало те са привикнали да отидат в огромните градове, където се случватг нещата. Но ето, че в този момент всичко това се случва и в нашия град Дряново.

-Когато говорите за празници и деца, организирахте футболния Милан Джуниър Камп?
-За първи път този камп излезе отвън София. Не тази, а предходната година, община Дряново го провежда напълно. На финала се оказа, че това е най-големият камп в света! Най-много деца са участвали и е бил с максимален интерес. А тази година го провежда частна компания, а общината дава терените си. Вече има обичаи и децата знаят, че Милан Джуниър Камп се организира в Дряново. Когато отидохме в Италия първоначално имаше съмнение дали един дребен град може да провежда подобен камп. Но когато пристигнаха да ни проучат, ги посрещнахме с български национални танци, с химна на Италия и те схванаха, че може би ще успеем. И освен успяхме, а в този момент го чакат всяка година с неспокойствие.

-Има ли задграничен интерес към Дряново и цялата община?
-Да, към този момент изгладихме българо-юарско, българо–японско и българо-шведско съдействие, както и напълно швейцарско дружество. Тези хора възпламеняват и други, че тук има добра среда за развиване на бизнеса им. Ние като община заставаме зад самия вложител, само че и оказваме помощ по-бързо да се осъществят процедурите. Швейцарецът сподели, че в нито една страна от първа копка до края на годината няма да може да се построи това нещо и да влезе в употреба, което за мен бе голямо наслаждение. В образованието – в случай, че са се закривали учебни заведения, ние създадохме спортни паралелки към едното учебно заведение. А към другото върнахме машиностротиелна паралелка, тъй като имаме един от най-хубавите машиностроителни фабрики. Този завод търси шлосери, стругари, монтьори, колкото и необичайно да звучи. Ние имаме огромна населеност на английсдко говрящи в нашата община. Има едно село, в което британско говорящите са повече от българите. Тази година им помогнахме да създадем кънтри фестивал, който най-после го преобразиха и го кръстиха „ Конска мощ. “ Направиха крикет мач, който тук към този момент ще стане като шампионат. Организираха невероятни атракции, надпревари и рок концерт. И това към този момент ще стане годишно. Ще идват техни другари от чужбина.

-Как се разбирате със спортните клубове?
-Бюджетът на спортните кулбове сме го нараснали с 65%. Но споделих, че желаеме да даваме пари, само че и да има спортни резултати. Не може единствено да наливаме пари, а да няма резултати.

 -Има ли предпочитани спортове в община Дряново, какви типове спорт развивате?
-Имаме спортна комисия, която както се събира да отличи състезател на годината, по този начин се събира и с цел да разпредели дотацията. И тази комисия разпределя на всеки клуб по правила каква да бъде дотацията. Имаме клубове с доста положителни изяви, освен на национално, а и на интернационално. От клуба по лека атлетика имаме двама спортисти, които заемат челни места и то освен в България, а и на балкански и интернационалните надпревари. Един от най-хубавите клубове по туристическо насочване е от нашия град. То е на едно от първите места в България като организация на надпревари, които организира. Имахме баскетболен клуб, само че не съумя да събере деца за всички възрасти. И по тази причина взехме решение да създадем взаимен клуб с деца от Габрово. За да може децата да се радват, че са баскетболисти. Имаме доста добър тенис клуб. Имаме състезатели на по 12-13 години, които са в първата тройка на България в своята възрастова група. Клубът се споделя „ Кристи “, има страховит треньор. Искаме да създадем база с шест тенис корта. Ние имаме два доста хубави корта, само че желаеме да станат шест, с цел да могат да се организират и надпревари. Искаме да създадем терен за плажен волейбол и плажен футбол.

(Уникално! Кметът на Дряново е записал всичко, което си е сложил като задания през мандата. Със зелен цвят са изпълнените сложени задания. " Виждате, че има още какво да свърша. Няма да се откажа, до момента в който всичко не стане зелени ", сподели Семов.

-Спортът е обществен феномен, усещате ли го като кмет на града?
-Спортът е доста значим и е доста значимо в града да има живот. Хората да се радват, че живеят в този град. Ние провокираме децата да вземат участие във всичко – в накичване, в празненства, в разнообразни други събития. Наскоро правихме един шампионат по волейбол – пристигнаха деца от волейболната академия на Стойчев и Казийски, деца от Миньор Перник, Черно море и Славия. И с изключение на децата дойдоха задачите им фамилии. Останаха в града три дни. Бяха към 100 деца, а пристигнаха най-малко още към 300-400 души. С вувузели и тъпани вървяха из града, беше страховит празник. Имаше отзив за нашето гостолюбие, бях удивен. Градът ни е с население 8100-8200 души. Представяте си да дойдат 300-400 души от друго място каква атракция е.

-Какво е положението на спортните бази в града?
-Имаме стадион, който е с възобновена супер тревна настилка. С добра писта към него. Около него имаме подготвителни стадиони, имаме баскетболно игрище. В Царева морава имаме терен с изкуствена настилка, със съблекалня, с трибуни, както би трябвало да бъде. В Дряново постоянно идват да упражняват Етър и ЦСКА, да вземем за пример. Има тимове, които организират подготвителните си лагери при нас.

-Каква е фантазията ви, какво желаете да имате като спортни бази?
-Искаме да имаме тенис кортове. Както този стадион, който го имаме, да създадем едни хубави трибуни с положително осветяване. Защото осветлението ни не е положително за осъществяване на мероприятия вечерно време. Да има светлинното табло – нещо мини Лудогорец. Имаме зала, в която се играят волейболни мачове. С 400 места е, само че са изцяло задоволителни. В нея има фитнес, има обособени зали за аеробика и така нататък

 -Какво ви накара да се върнете в Дряново?
-Липсваха ми приятелите. В София всичко е бизнес. Там имах отлична работа, само че нямах другари. Там прекарваш дните си с хора, които не познаваш. Когато се съберем, стигахме още веднъж до диалог за пари, бизнес и по-точно казано до... числа. А не с ария, да вземем за пример. Тук в Дряново всичко ми е познато, тук съм роден, бранш съм в този регион. Освен в София 12 години, съм живял и в Габрово съвсем 23 години. Сега пребивавам в Дряново в една остаряла къща на повече от 400 години, което е спомагателен дух. Колегите ми подариха куче, един бял голдън ретривър (смее се). Всичко това ми доставя наслаждение.

-Легендарният вратар Пламен Николов е от Дряново. Гордеете ли се с такива хора?
-Той ми е огромен персонален другар. Още в предизборната акция пристигна, с цел да ме поддържа. Винаги, когато си пристигна в Дряново, се виждаме. Когато има надпревари или някакви мероприятия, постоянно се възползвам да го поканя, с цел да награди децата. Сядаме на ракийка, ние сме балканджии въпреки всичко. Сядаме на ракийка и на салатка... Винаги от неофициалните диалози се ражда нещо исктинско.

-Вие разпален ли сте по спорта?
-Първо бях баскетболист, по-късно упражнявах до 11-ти клас футбол. Аз съм славист от детската градина. И това е необичайност, тъй като всичките ми другари са или от ЦСКА, или от Левски. Много виждам футбол. Ето, Лудогорец реализира страхотни триумфи. Доставят ми наслаждение. Футболът ми е първа пристрастеност. Сега Григор Димитров ме накара да бъда на кантар. Волейбол?! Обожавам да виждам. Особено националния тим. Мисля, че това е доста мощен наш спорт. Синът ми е доста разпален. Картотекиран е даже във футболния тим и играе, когато има време.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР