Община Челопеч е с най-високата средна работна заплата в страната.

...
Община Челопеч е с най-високата средна работна заплата в страната.
Коментари Харесай

В Община Челопеч получават най-високата средна работна заплата у нас

Община Челопеч е с най-високата междинна работна заплата в страната. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система, който стъпва върху данни за 2017 година Оказва се, че с най-сериозни междинни хонорари могат да се похвалят не огромните центрове с най-развита стопанска система, а някои дребни общини с огромен шеф в енергетиката или в добивната индустрия. Марио Гаврилов по тематиката:

Челопеч

Община Челопеч води класацията за 2017 година Там междинната работна заплата доближава 2178 лева След Челопеч са други дребни общини с големи предприятия на своята територия - Козлодуй, Раднево, Гълъбово, Пирдоп и Девня.

Столицата София е на осма позиция със междинна заплата 1433 лева Жителите на най-големия град с най-развита стопанска система приблизително са получавали със 745 лева по-малко от жителите на Челопеч.

Най-малко пари получават работещите в общините към Видин на Северозапад и в по-малките общини на юг от Благоевград. Лидерството в класацията на по-малките общини има икономическо пояснение - в дребните общини множеството хора работят в огромната компания на висока заплата.
Петър Ганев - Институт за пазарна стопанска система: Докато в огромния регионален град, даже и в София, където са доста високи заплатите, има услуги, аутсорсинг, айти и така нататък, въпреки всичко има доста обичайната претовареност, доста са разнородни секторите, има и браншове с по-ниски заплати.
Разликата в икономическото развиване сред Северна и Южна България се резервира. В южната част на страната се оформят няколко доста напреднали центрове към София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, където се дават и по-високи заплати.
Петър Ганев - Институт за пазарна стопанска система: Докато на север това го няма, на север единствения подобен клъстър е към Варна, Девня, само че отвън това, изключително в централната част, на Запад, липсва огромният град, който да предлага и високите заплати.
Това е обяснението и за някои демографски трендове - на юг, към огромните стопански центрове, които оферират примамливи хонорари, се заселват младежи. На север е противоположното - младежите напущат.

Когато вземат решение къде да живеят, хората обръщат внимание освен на размера на работната заплата. Оказва се, че изключително младите избират да работят за по-малко пари, само че в офис или на компютър, в сравнение с в добивната индустрия.

Сигурната работа и положителното заплащане не са гаранция за добра демографска обстановка. Изисква се и обществена инфраструктура, университет и положителни услуги. Затова доста младежи напущат Средногорието и се заселват в София и Пловдив.

Особено показателна в това отношение е обстановката в Пловдив. Рязкото развиване на бранша на услугите води и до растеж на работната заплата и района притегля доста младежи.

През 2018 година заплатите са нарастнали приблизително с към 10%, само че е малко евентуално да е настъпило разбъркване в икономическото разстояние сред по-богатите и по-бедните общини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР