Община Бургас предприе строги мерки срещу рентиерите-собственици на пет занемарени,

...
Община Бургас предприе строги мерки срещу рентиерите-собственици на пет занемарени,
Коментари Харесай

Бургас дава пример за отношението към сградите с история

Община Бургас предприе строги ограничения против рентиерите-собственици на пет занемарени, само че извънредно скъпи здания с богата история в центъра на града. Кметът на Бургас заплаши притежателите на такива здания, че ще запорира парцелите им, в случай че не си платят ремонта. Той се стимулира с това, че тези здания заплашват живота на преминаващите край тях, а също така неприятното им стопанисване разрушава старината и скапва образа на градската среда. След ултиматума, наследниците на знаковите парцели изразили подготвеност сами да платят всички рестраврационни действия по обновяването на фасадите на постройките.

Знаковите здания са строени при започване на предишния век, само че от 30 години не са ремонтирани. Собствениците им ги отдавали чартърен, а не вложили нито лев от него за поддръжка на парцелите си.

Проектите за ремонт към този момент били подадени за координиране с Министерството на културата. Качеството на ремонта на подобен вид здания е от извънредно значимо значение, тъй като те би трябвало да бъдат непокътнати в достоверния им тип. Сградите, въпреки и частна благосъстоятелност, са част от културното завещание на страната ни. Важно е по какъв начин ще бъде изпълнена мазилковата украса, облицовките, покривните покрития, обшивките и други елементи на фасадите. При ремонта би трябвало да бъдат непокътнати и истинските цветови гами на фасадите, както и детайлите по дограмата.

По този метод Бургас дава образец на други градове в страната, в които ситуацията е същото, по какъв начин би трябвало да се работи в такива случаи. В София има десетки такива здания, които безусловно се разрушават пред очите на столичани. Те освен заплашват живота на преминаващите край тях, само че унищожават историческа памет, която е част от културното ни завещание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР