Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови

...
Община Бургас подготви проекти за изграждане на пет съвсем нови
Коментари Харесай

Община Бургас търси финансиране за изграждане на училища и детски градини

Община Бургас приготви планове за създаване на пет напълно нови образователни корпуси. Три от пристройките ще разширят опциите за образование на учениците в бургаските учебни заведения ОУ „ Княз Борис I “, ОУ „ Васил Априлов “ и ОУ „ Христо Ботев “ в кв. Сарафово, а останалите две ще бъдат в детските градини ДГ „ Ален Мак “ в кв. Сарафово и ДГ „ Пинокио “ в ж.к. „ Меден рудник “.  

„ Причината за това е в увеличаващия се брой на децата, които избират бургаските образователни заведения. Току-що приключихме проектирането на новите учебни заведения и градини, а за реализацията им ще търсим финансиране и поддръжка от държавния бюджет “, показа кметът Димитър Николов.  

По сходен метод, посредством финансиране по Националната стратегия за продължение на учебни заведения и детски градини на Министерството на образованието и науката, бе построен новият корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в ж.к. „ Меден рудник “. По същата стратегия бе финансирано и проектирането на нова пристройка в двора на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ и ПГРЕ „ Георги С. Раковски “, за построяването на която също се търси финансиране.  



Със лични средства и с поддръжка от учебното заведение, Община Бургас подвигна това лято напълно нова пристройка на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Освен нея, общинската администрация построява сега още три нови детски градини – ДГ „ Морско конче “ в ж.к. „ Братя Миладинови “, ДГ „ Синчец “ в кв. „ Горно Езерово “ и трети корпус на ДГ „ Надежда “ в ж.к. „ Меден рудник “.  

Причината за напъните на общинската администрация в града за създаване на нови детски и образователни корпуси се крие в наклонността през последните години на нарастване броя на децата, които се образоват в бургаските образователни заведения. През предходната 2020 година приемът в първи клас бе 1876 деца, а тази година е доста по-голям – 2046 или с 170 места повече. Тенденцията за повишение броя на децата се записва също в детските ясли и в градините. През 2020 година местата в яслите са 938, а тази година те са 1032. В детските градини – през 2020 година са 1724, а в този момент – 1753.  

По-големият брой на децата, някои от които родом от други градове в страната, само че избрали да учат в Бургас или такива, чиито фамилии са се завърнали от чужбина, наложи тази година да бъдат разкрити и шест нови паралелки в учебните заведения „ Васил Априлов “, „ Йордан Йовков “, „ Пейо К. Яворов “, „ Св. св. Кирил и Методий “, „ Константин Петканов “ и в „ Елин Пелин “.  

Това постанова локалната администрация да строи всяка година нови детски градини и учебни заведения, които да поемат увеличаващия се брой на децата и учениците в тях, привлечени от качественото обучение и новата материална и образователна база, в които Община Бургас влага поредно към този момент цяло десетилетие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР