Община Благоевград отбеляза 108 години от рождението на Никола Вапцаров.

...
Община Благоевград отбеляза 108 години от рождението на Никола Вапцаров.
Коментари Харесай

Община Благоевград отбеляза 108 години от рождението на Никола Вапцаров с ритуал по полагане на цветя

 1 Община Благоевград означи 108 години от рождението на Никола Вапцаров. На тържествения обред участваха заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, заместник- регионалният Иван Стоянов, представители на партии и културни институти, жители. Церемонията по полагане на цветя в символ на благодарност се състоя през днешния ден пред барелефа на Никола Вапцаров, на фасадата на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “.

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е български поет, чието творчество е най-вече със обществена и хуманна тема. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров „ Моторни песни “ излиза през 1940 година Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на незаконната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от концепциите на македонизма. През 1942 година е задържан и осъден на гибел по силата на Закона за отбрана на държавата за образуване на подривна активност против открития държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 година

Днес името на Вапцаров носят организации, учебни заведения, читалища и доста други. Стихотворенията му са преведени на над 90 езика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР