Община Асеновград създаде нова наредба за определяне начина на оценяване

...
Община Асеновград създаде нова наредба за определяне начина на оценяване
Коментари Харесай

Спортните организации в Асеновград ще се оценяват по нови критерии

Община Асеновград сътвори нова разпоредба за установяване метода на оценяване и разпределение на средствата за клубове. Тя бе гласувана и утвърдена след къса полемика от Общинския съвет в града. Според документа, право на финансиране ще имат единствено организации, разрастващи активността си на територията община Асеновград, които имат лиценз и са регистрирани в съответната федерация. Новата разпоредба разрешава разпределяне на средства и за деца до 10 година, спечелили призови места в разнообразни шампионати. В предходната наредба оценени по равно бяха шампионатите и държавните шампионати, а в новата те към този момент са разграничени. Разлика има и в отпущането на пари за олимпийски и неолимпийски спортове, защото страната ги финансира по разнообразни критерии.
В претекстовете на градската администрация е, че за олимпийските спортове се отпускат повече средства от страната, защото състезателите им имат по-големи разноски за подготовката си. Бъдещите олимпийци организират по-голям брой тренировки седмично и спортни лагери през годината, в сравнение с спортистите, участващи в държавни шампионати. Коефициентът, по който ще бъдат точкувани асеновградските клубове със статут на олимпийски спорт, е 2, а за неолимпийските - 1,20. С новата разпоредба ще могат да се отпускат средства за поддръжка на спортни бази, които не са общински, като ограничаването на сумата за задачата е до 2 000 лв.. Освен това, за финансиране могат да аплайват и юридически организации с нестопанска цел, които са с публично потребна активност и са вписани в Националния указател при Министерството на младежта и спорта (ММС).
 Предлагат спортните обекти в Асеновград да могат да се отдават и безплатно Предлагат спортните обекти в Асеновград да могат да се отдават и безплатно
Нова разпоредба ще урежда връзките сред община Асеновград и спортните клубове, касаещи обектите за спорт в града. Проектът е препоръчан...
Спортните клубове в Асеновград ще се финансират на база постигнатите спортно-технически резултати. Парите, отпуснати за спорт, би трябвало да се употребяват по предопределение - за възнаграждения на треньори, спортна екипировка и принадлежности, здравно застраховане, наеми на спортна база и уреди, награден фонд, транспортни разноски и други. Условия към спортните клубове за разпределяне на средствата са: да организират постоянен и деен учебно-тренировъчен развой с треньори, които имат професионална дееспособност и подготовка за съответния тип спорт; да имат регистрирани изяви от миналата година на национално или интернационално равнище, удостоверени с протоколи; да са развивали активност на територията на община Асеновград минимум една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за подпомагането и други. Изискване е претендентът да няма финансови отговорности към общината, в случай че е позволено разсрочване или отлагане.
Наредбата показва и на кои клубове няма да се дават средства. А точно: търговци и търговски дружества; спортни клубове, на които община Асеновград е предоставила финансово подкрепяне, само че те не са изпълнили отговорностите по смисъла на тази наредба; спортни клубове за дисциплини, които имат показателен или конкурсен темперамент. Новата спортна разпоредба дефинира и глобите, които ще заплащат спортните клубове, неизпълнили или нарушили изискванията на документа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР