Община Асеновград прие нови правила за подпомагане на спорта в

...
Община Асеновград прие нови правила за подпомагане на спорта в
Коментари Харесай

Община Асеновград с нови правила за подпомагане на спорта

Община Асеновград одобри нови правила за подкрепяне на спорта в общината, вкарва се по-строг надзор. Това ще става с нова разпоредба, която дефинира метода на оценяване и систематизиране на средствата за спортните клубове и която бе утвърдена от Общински съвет.

За Българска телеграфна агенция Георги Златев от дирекция " Хуманитарни действия " в общината посочи, че нвото в наредбата е, че за финансиране ще бъдат включени и подготвителните групи с деца във възраст 10 - 12 година и 13 - 14 година Състезателите под 10-годишна възраст също ще бъдат точкувани при реализирани резултати, като ще бъдат оценени по системата на 10 - 12-годишните.

Подчертаваме, че община Асеновград не дели спортовете на олимпийски и неолимпийски, макар, че страната ги финансира по разнообразни критерии, сподели още Златев. За олимпийските спортове се отпускат повече средства, защото състезателите им имат по-големи разноски за подготовката си. Провеждат по-чести тренировки и спортни лагери, в сравнение с спортистите, участващи в държавни шампионати. Такива са, да вземем за пример, кану-каяк, повдигане на тежести, баскетбол, волейбол, битка, ловна пукотевица и други.

Според новата разпоредба община Асеновград ще отпуска средства и за поддръжка на спортни бази, които не са общински, като сумата е в размер на 2000 лв.. Размерът на финансовото подкрепяне за всички спортни клубове е на база постигнатите спортно-технически резултати от състезателите и тимовете.

Средствата следва да се разходват целево - за възнаграждения на треньори, спортна екипировка и принадлежности, здравно застраховане, лекарства за спортно възобновяване, наеми на спортна база и уреди, заверки на картотеки и такса за присъединяване в надпревари, награден фонд, транспортни разноски и такива, за храна и нощувки при участия в надпревари, провеждащи се отвън територията на община Асеновград, за оперативно лекуване на спортни контузии и други. Подпомагането се прави при засвидетелствуване на разноските със съответните медицински и финансови документи и документ доказващ тяхното възнаграждение, изясни Златев.

Условията за приемане на средства са разказани в детайли в новата разпоредба, която ще влезе в действие, незабавно откакто бъде утвърдена от Областна администрация, сподели Георги Златев. Сред условията към претендентите за финансиране са спортните клубове да организират постоянен и деен учебно-тренировъчен развой с треньори с професионална дееспособност и подготовка за съответния тип спорт. Друго изискване е да вземат участие в надпревари, включени от съответната спортна федерация в държавния състезателен календар и в мероприятия от общинския състезателен календар.

Финансово подкрепяне няма да се дава на търговци и търговски дружества; спортни клубове, на които община Асеновград е предоставила финансово подкрепяне, само че те не са изпълнили отговорностите по смисъла на тази наредба; спортни клубове за дисциплини, които имат показателен или конкурсен темперамент.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР