Обществото трябва е подготвено, че разходите за здраве ще се

...
Обществото трябва е подготвено, че разходите за здраве ще се
Коментари Харесай

Д-р Дечев: Разходите за здраве ще растат драстично

Обществото би трябвало е квалифицирано, че разноските за здраве ще се покачват фрапантно всяка година, предвижда шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев в изявление за bTV.

По думите му, когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не би трябвало да споделяме на прима виста " не ".

" Тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, би трябвало да пораства, в случай че не желаеме да пораства другата част, която се покрива самостоятелно от всеки, до който пристигна този проблем. " - разяснява доктор Дечев.

Той добави, че в случай че ограниченията, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат утвърдени от политиците, би трябвало да се готвят за удвояване на разноските през идващите две години.

" Първо, тъй като би трябвало да е известно като факт, че приблизително всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличение на междинната дълготрайност на живота броят на тези хора ще пораства. На входа при нас чакат няколко доста скъпи лечения, измислени в света, с резултат под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лева на месец, курсът на лекуване е 4 години, и в случай че не се вкарат ограничения, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата успеваемост, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които би трябвало да заплащат осигуровки. " - разясни шефът на НЗОК.

Той увери, че предложенията, които ще чуят пациентите и лекарите след 10 дни, няма да лишат нито един онкоболен и нито един различен болен от достиженията на фармацевтичната просвета и промишленост.

Според него, главният проблем на касата е успеваемостта на контрола.

" Подготвяме промени, контролът е привързан с две доста значими дейности - осведомителна система и политическа поддръжка за дейностите. Организираната група проби през контрола, с цел да го направи неефикасен. Контролните органи, които имат право да ревизират тези дейности - контролът на касата, организация Медицински одит и контролните органи в министерството. " - добави доктор Дечев.

" Тук приказваме за един баланс сред интереса на промишлеността и интереса на нас като платци. Самата промишленост би трябвало да разбере, че това, което предлага, би трябвало да влезе в избрани финансови параметри, които всички ние с вас и другите хора сме отделили като средства, и би трябвало да поддържаме тези фарма компании, чиято цел е да не надуват цената на тези лекарства за вътре да се калкулират и профити за проведената група, а да поддържаме такива практики, които са на множеството фарма компании, които желаят да продават медикаментите на търпима цена за дадения фонд, гарантирайки качество на лекуването. " - съобщи доктор Дечев.

Той се спря по-подробно върху лекуването на карцинома на гърдата. За тази терапия Румъния отделя 80 цента на глава от популацията, Унгария отделя 2,7 евро, Полша - 2,3 евро, Германия - 3,7 евро, а България отделя 5 евро, т.е. 30% повече в сравнение с Германия и 600% повече в сравнение с Румъния. Същевременно обективният индикатор за това по какъв начин се лекуват хората е междинната дълготрайност на живота. От 2000 до 2009 година в България са се отделяли 80 млн. лева за онкоболни, а междинната дълготрайност на живота се е удължила с две години. През 2015 година, когато има взрив на средствата за онкология - 500% растеж, междинната дълготрайност на живота се е удължила със 7 месеца, изясни доктор Дечев.

" За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 година посредством НЗОК сме платили близо 400 млн. лева, единствено за най-модерните таргетни лечения. В същото време в групата на медикаментите за домашно лекуване сме дали почти 400 млн., само че за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са съсредоточени главните болести, които дефинират междинната дълготрайност на живота, и в тази група оптималният % всеобщите заболявания се заплащат 25%, само че за там в никакъв случай няма да видите пациентска организация да стачкува за какво лекарството се заплаща 25%, само че в групите, където се заплаща изцяло и с пъти допълнително от някои страни, митингите са непрекъснати. " - сподели още той.

Подготвяните от НЗОК промени плануват за новорегистрирани заболели да се заплаща на база успеваемост на лечението - когато различните медикаменти имат едни и идентични показания да се заплаща този медикамент, който е най-ефективен.

По думите му, касата има над 50 консултанти, лекари, водещи експерти в дадени области, само че от време на време техните рекомендации са стимулирани от финансови аргументи, а не чисто медицински.

Той насочи предизвестие, че някои дейности ще се следят под лупа, а точно дали се манипулират или не генетични резултати, въз основата на които се дефинира една или друга терапия.

" Ще се следи под лупа има или няма операция с тежестта на болния, тъй като на тази база се дефинират дозите на някои лекарства и ще избираме консултанти, чиито експертни рекомендации не са обвързани по-късно с установяване на този съветник за клинично изследване, от което ще получи финансиране, което е доста обилно за нашите условия. " - уточни доктор Дечев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР