Обществото трябва да работи заедно в помощ на уязвимите социални

...
Обществото трябва да работи заедно в помощ на уязвимите социални
Коментари Харесай

Европа трябва да се обедини в помощ на уязвимите социални групи

Обществото би трябвало да работи дружно в помощ на уязвимите обществени групи. Държавата, локалните управляващи, неправителствения бранш и гражданското общество е нужно да си партнират за възстановяване на изискванията на живот и опциите пред хората от тези групи.
Около тази теза се сплотиха участниците в полемика във Враца на тематика " Какво прави Европа за хората от уязвими групи в подтекста на Европейския дирек за обществени права? ".
В дебата, в който взеха присъединяване представители на локалната власт, на европейските институции, на страната и на неправителствения бранш, бяха наранени проблеми като недостъпната социална среда за хора с увреждания, общественото изключване и възстановяване на образованието на малцинствата . Участниците разискваха хрумвания за решаването им и опциите за финансиране.
ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!
„ Работата с уязвими групи не е единствено държавна политика, партньорството с неправителствения бранш също оказва помощ доста, защото гражданските начинания трансформират законите. Доказателство за това е придвижването на майките на деца с увреждания „ Системата ни убива “, уточни кметът на Враца Калин Каменов.
До началото на идната година в града ще има 22 обществени услуги, от които ще могат да се възползват над 600 души – от най-младите до най-възрастните. Подготвя се план за създаване на център за възрастни хора.
По-достъпна градска среда

Достъпността на градската среда е една от главните бариери за обществено уязвимите групи и изключително на хората с увреждания. Местните управляващи във Враца се пробват да създадат града наличен, приспособен и сигурен за хората от уязвимите групи. " Тези, които наблюдават обстановка във Враца, усещат позитивната смяна ", съобщи Каменов. Той даде образец нов и съвременен център от фамилен вид за деца с увреждания, който е бил съвсем непроходим за живеещите в него, поради улицата (бел. ред. - " Кокиче " ), водеща към него. Общината обезпечава нужните средства и взема решение казуса, като улицата става проходима и налична за хора с увреждания, по думите на кмета.
В 3 жилищни кооперации във Враца към този момент се вършат рампи за деца с увреждания. „ При предпочитание могат да бъдат направени още. Винаги може да се откри решение, с цел да може тези деца да бъдат по-често на открито, в сравнение с у дома. Щом за 1 година вършим 3 сходни рампи, то за 3 години можем да създадем 10. Ако действаме дружно, нещата могат да се случат доста по-бързо. Апелът ми към вас е да бъдете дейни, да споделяте концепциите си. Те могат да се осъществят “, прикани кметът.
Местните управляващи във Враца трансформират и градския превоз, тъй че да бъде наличен за хората с увреждания. Общината влага 3 млн. лева за покупката на транспортни средства – 12-13 нови нископодови рейса с платформи, както и нископодови тролеи втора ръка.
13 дребни жилищни кооперации в града към този момент са санирани, а в тях са планувани съоръжения за досегаемост за хора с увреждания. Повечето от тези съоръжения обаче са отстранени от живущите в постройките, тъй като им пречели. „ Искаме нещата, които вършим през днешния ден, да са от изгода през идващите 10-15 години. Ако вършим налична среда и хората я разрушават, тъй като им пречи, за какво въобще го вършим? “, попита риторично Каменов.
Предизвикателствата са доста, само че най-голямото е методът на мислене на хората. „ Колкото и да е мъчно, се опитваме да създадем Враца наличен град - публичните здания, просветителните и обществените услуги трябват да станат налични. Но това изисква смяна в мисленето на цялото общество “, съобщи градоначалникът.
Кметът даде обещание слагането на ориентири за незрящите, които се придвижват през центъра на града. „ Много здания са непристъпни, непригодни и даже невъзможни за потребностите на уязвимите групи. Решени сме това да се промени, даже да се наложи да вложим персонални средства за това “, разгласи той.

Ролята на образованието
Едно от най-важните средства за възстановяване живота на уязвимите обществени групи е образованието. „ Образованието е стълбата, която ще ни изведе до различен, по-добър път. То е изконно човешко право и належащо средство за реализация на всички други човешки права. Образованието обезпечава равни благоприятни условия и е стопански механизъм, посредством който уязвимите групи могат да се повдигнат в публичната подчиненост “, уточни Спаска Петрова, някогашен длъжностен зам.-министър на труда и обществената политика и специалист от съдружие „ Нов път “.
С европейско и национално финансиране просветителното и общественото министерство развиват голям брой просветителни стратегии: просветителна интеграция на децата от малцинствата, ограмотяване на възрастни, професионално и дуално обучение, опция за професионална преквалификация и други
За да свърже образованието с трудовия пазар, страната подхваща дейности съгласно потребностите на съответния бизнес в съответния регион, където децата се образоват и оглеждат. През последната година над 40 000 деца са върнати са в учебните заведения и детските градини. Нужни са здрави обществени и просветителни политики, интегрирани между тях. „ Ако всички дружно работим с концепцията всичко към нас да се трансформира към по-добро, считам, че ще успеем “, прикани Петрова.
Калин Каменов посочи огромните старания, които община Враца поставя за образованието и общественото включване на уязвимите групи. „ Искаме да се погрижим за тези, които не знаят, че в случай че не си на учебно заведение, това те прави част от уязвимите групи. Във Враца съвсем няма отпаднали от учебно заведение възпитаници. За да го реализираме, взаимни екипи от разнообразни институции вършат непрекъснати обходи. Враца е един от първите градове, които стартираха такива многосекторни обходи “, разкри Каменов.
Освен потребност от грижа, маргинализираните групи имат и задължения, които би трябвало да извършват, напомни кметът. „ Ежедневно се борим се със стандартите, че образованието е основано, с цел да не работиш. Трябва да желаеме да работим, да не бъдем мързеливи, мислейки, че някой различен е задължен да ни свърши работата “, сподели Каменов.

Ролята на Европа
Европа играе все по-важна роля в обществената сфера и отбраната на уязвимите групи. Европейските и българските жители чакат от Европейски Съюз да предприеме дейни дейности, свързани със обществените права – безработица, уязвими групи и други Чрез Европейския обществен дирек страните могат да употребяват средства от другите европейски фондове, с цел да подкрепят сходни политики. През идващия програмен интервал ще бъдат отделени повече средства в тази тенденция, изясни ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.
В сегашния Европарламент има доста депутати, които работят интензивно в отбрана на уязвимите групи. Има смесени групи от депутати, защитаващи правата на хората с увреждания. Бяха признати доста ограничения за справяне с младежката безработица. Често начинания, които не могат да се осъществят на национално равнище, се реализират на европейско, означи Стойчев.
Гражданите могат да подкрепят по-ефективните дейности в обществената сфера и посредством избора за евродепутати на идните европейски избори. „ Има доста дейни депутати, които могат да създадат още доста в тази тенденция. Важно е за кого гласуваме, да изберем хора, които са дейни, склонни са да слушат и да се борят за правата ни. Понякога е по-лесно да стигнеш до европейските депутати, в сравнение с до националните “, сподели представителят на Екологичен потенциал.
Той прикани жителите да се срещнат с стратегиите на партиите и да гласоподават за тези, които най-добре пасват на възгледите им, а по-късно да изискват от своите представители. „ Трябва да споделим какво желаеме от политиците, които са определени, с цел да пазят правата ни “, безапелационен бе Стойчев.
Участниците в полемиката се сплотиха към правилото, че политика в избрана сфера се прави с присъединяване на жителите, а властта би трябвало да отклива на тези потребности и да обезпечи нужния бюджет за реализирането им.
Нужно е да се промени мисленето на обществото, а най-важна е публичната взаимност. Ако тя не съществува, даже най-хубавите планове и ограничения няма да имат триумф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР