Общество, което не минава през пречистването си, не може да

...
Общество, което не минава през пречистването си, не може да
Коментари Харесай

Д-р Петър Москов, КОД: Масово тестване, а не затваряне - тов...

Общество, което не минава през пречистването си, не може да има нови цели, не може да загърбим предишното и да не признаем, че в действителност големият проблем пред стопанската система и обществения живот в България е, че остарялата комунистическа върхушка се трансформира в икономическа олигархия. Партия КОД е за скъсването на връзките с това остаряло политическо сатрапско въздействие, видоизменено в този момент в медийно, правосъдно и икономическо въздействие от същите тези хора и техните наследници. Това сподели при представянето на предизборната платформа на КОД в Пловдив водачът на партията доктор Петър Москов.

" Ясно сме разписали задачите на закон, който считаме, че би трябвало да бъде допълнение на закона за обяваване на комунистическия режим за незаконен. Той гласи, че за период от 10 години за тези хора на висшата номенклатура, на Българска комунистическа партия, на Държавна сигурност и на останалите сателитни и казионни организации до 89-а, и на техните наследници, не трябва да имат достъп до публични поръчки на стойност на 100 000 лева, да не могат да бъдат съдии следователи и прокурори, да не могат да имат благосъстоятелност върху огромни електронни медии, т.е. върху обществените пари, правосъдната ни система и медиите ", акцентира Москов.

Партия КОД предлага напълно друг модел за излизане от здравната рецесия и комплицираната обстановка с пандемията.

" Ние изрично не сме съгласни с това, което се случва сега. Това е добутване до идващия миг, до идващото затваряне, до идната рецесия, до следвашото повишаване на болните и приетите в болница. Това е безусловно безперспективно, не просто като конкректно деяние на ръководството, а за всички нас като жители. Ако животът на всички нас е обвързван с това да оразмеряваме времето си от едно затваряне до последващо - това не е перспективно, няма смисъл. В програмата си ние предлагаме безусловно друг метод за справяне с рецесията ", съобщи доктор Петър Москов.

Първият аспект е смяна на модела за пресрещане на болестта. " През последната година страната скача сред двете крайности - или затваряме за избран интервал, или се дава цялостна независимост и вършим каквото си желаеме. Двата описа - единият, който споделя, че това е просто грипче и ще ни мине, и другият, който споделя по какъв начин би трябвало да си стоим у дома, че ще стане ужасно, са подправени. Те разделят обществото, тъй като то е на тези два полюса. Когато имаме мощна страна, тя просто няма да е регистратор и наблюдаващ на протичащото се. Какво предлагаме ние? Ако в Пловдив или различен град се регистрира от епидемиолозите увеличение равнищата на болест, мигновено това да се пресрещне с развой на всеобщо и селективно тестване. Това значи законодателство, нормативна уредба, която ни задължава всички нас като обшество, която дава да се разбере, че ние попадаме под обвързване за тестване, в случай че в нашпето обитаемо място, на нашето работно място, равнището на болестта е мощно нараснало. Това значи евакуиране на инфектираните от обществото в границите на седмица, а останалите не престават да вървят на работа, на учебно заведение, в случай че желаят и на механа. Това е радикално друг метод. Инфекцията ще понижава, тъй като ще издърпаме единствено заразоносителите ", уточни доктор Москов.

По думите му, процедура по еднократно тестване на 3 милиона души ще коства не повече от 50 милиона лв.. " Само директните разноски, които страната направи, с цел да компенсира чисто административно затворените бизнеси, бяха на стойност 320 милиона. Тоест едно тестване, като изключим неговия смисъл, и във финансов аспект ни коства доста по-малко. Разликата е една – тогава потенциалът на страната би трябвало да бъде впрегнат в избрани действия, а не в наблюдаване на равнища на заболеваемост и елементарното умозаключение, че през днешния ден трябвс да затворим. Активната страна пресреща този развой, споделя, че нещо е наложително. Тази демократична страна не смее да каже, че ние имаме и отговорности. Когато можеш да направиш ралзиката сред това да затваряш обществото през три месеца и това да тестваш тези елементи от него, където инфекцията мощно нараства, ето това е разликата сред държавника и наблюдаващия на процесите:, акцентира водачът на партия КОД.

Според доктор Петър Москов, би трябвало със закон и заповед на министъра от през днешния ден би трябвало да се подсигурява включване на целия запас на здравната система в битката с епидемията и посрещането на потребностите на болните.

" В България има 35 лечебни заведения, които са ангажирани с това 50 % от потенциала им да бъде за коронавирус. Иначе всички лечебни заведения в страната са 340. Това са същите тези лечебни заведения, които в годината одобряват 2 милиона пациенти. Сега имаме над 7500 приети в болница и споделят, че идва края на здравната система. 2 милиона пациенти значи по 160 000 на месец, а в този момент тези 7500 ли не можем да посрещнем? Министърът на опазването на здравето би трябвало да заповяда на всяко едно лечебно заведение да отговори на драмата с епидемията с 50 % от потенциала си. Който не го направи, да бъде лишен от разрешителното си за активност. Това напълно не значи, че ще осъмнем с доста малцина лечебни заведения. Напротив. Когато рези " мушмороци " са изправени пред алтернативата да си вуршат работата както би трябвало или да престанат да се занимават с това нещо, ще видите внезапно по какъв начин всички тези лечебни заведения ще проработят. Тогава здравната система ще бъсе задействана и ще ни посрещне. Не може затварянето на страната да е по-лесно от това да накараш някой шеф на болница да извърши функционалността на тази болница и тя да работи ", сподели още доктор Петър Москов.

Лидерът на КОД уточни, че възобновяване от пандемията изисква явен ангажимент на страната, на здравната система и в никакъв случай повече затваряне.

" След това - гаранция, че дребният и междинен бизнес могат да продължат напред и да завъртят още веднъж колелто. Много от партиите дават обещание финансова поддръжка за бизнеса. Ние споделяме, че бизнесът би трябвало да бъде освободен, да има нов тип независимост, да завърти още веднъж колелото и самичък себе си да поддържа, а не това да прави вездесъщата страна, която повече наподобява на социалистическата. Една смислена дясна страна би трябвало да направи по този начин, че бизнесът, дребния и междинния, да може да поеме въздух. Това, което предлагаме, е закон за единните условия на страната при започване или продължение на дребен и междинен бизнес ", изясни Москов.

Относно битката с корупцията, водачът на КОД уточни, че промени в правосъдната система са нужни., единствено че те не наподобяват по този начин, както си мисли българската демократична общественост.

" За нас казусът на прокуратурата не е в неналичието на нейната самостоятелност, а в неналичието на явен политически надзор върху нея. Единственият законен надзор може да бъде излъчен през суверена. Прокуратурата би трябвало да излезе от правосъдната власт и да бъде на послушание на изпълнителната власт. Тогава ще знаете къде да отидете и да попитате, тогава нещата ще са ясни и транспарантни. Отговорността в една страна за дейностите на държавните органи може да бъде единствено и само политическа и оптимално персонализирана ", уточни доктор Петър Москов при представянето на предизборната платформа на КОД в града под тепетата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР