Общество и политици у нас разделени по въпроса дали единната

...
Общество и политици у нас разделени по въпроса дали единната
Коментари Харесай

Стив Ханке: Еврозоната за България би била пълна катастрофа

Общество и политици у нас разграничени по въпроса дали единната валута е преференциална за страната ни

Какво ще стане с България и цените в страната, след приемането на еврото - този въпрос виси като Дамоклев меч над главите ни.

Не са положителни анализите по въпроса и на съгласно " бащата " на Българския валутен фонд - Стив Ханке.

Според него влизането на България в еврозоната би било цялостна злополука.

Ханке е почетен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Бил е стопански консултант на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън, бил е консултант и на пет задгранични държавни глави. През 2018 година е разгласен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine.

Къде се намира България в " Индекса на мизерията съгласно Ханке " разяснява самият професор в ефира на " Събуди се " по NOVA.

" Миналата година изследвах 157 страни и България беше много нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е ситуацията в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. 'Индексът на мизерията съгласно Ханке " взима % на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, тъй че я прибавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения % по банковите заеми ", изясни Ханке.

" Като виждам настоящите цифри за тази година позицията на България ще се усъвършенства " По думите му главната причина за това държание е внезапния спад на инфлацията. " Мисля, че България ще се класира по-добре, в сравнение с през 2023 година ", регистрира професорът.

Според него влизането на България в еврозоната би било цялостна злополука. " Една от аргументите е разделянето сред политиците и елитите, които упорстват за еврозоната, и въпреки това популацията на България. Общественото мнение желае да запазим лв. и валутния ръб, тъй като той работи, би било неуместно да го измененията ", добави той.

" Има съмнение към политиците и бездънен цинизъм към политиката. Очаква се единствено към 30% от имащите право на глас да гласоподават на идващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е дал своя вот за тях в действителност. Те упорстват да се махне левът и да вземете еврото ", счита професорът.

" Няма никаква изгода от еврото, тъй като със системата на Валутния ръб, която както знаете проектирах и помогнах да се сътвори през 1997 година, левът в действителност е клонинг на еврото. Защо официално да сте в клопката на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото ”.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР