Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около

...
Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около
Коментари Харесай

Чешката преса: ЧЕЗ завладява политическата сцена в България

Обществеността в България следи напрегнато развиването на обстановката към продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се трансформира всеки ден, написа пражкият ”Лидове вести ”. Вестникът напомня, че става дума за доставката на електрическа енергия за три милиона консуматори, която би трябвало да бъде осъществявана от незнайната и неразбираемо финансираната българска компания " Инерком ".

" Това е ужасяващ маскарад ", афишират български публицисти, които наблюдават по какъв начин последователно чешката енергийна компания превзема политическата сцена в България, написа изданието.

" Лидове вести " оповестява, че Бойко Борисов е оповестил през вчерашния ден обществено желанието на страната да поеме надзорен пакет от дяловете в " ЧЕЗ-България ", които ЧЕЗ ще продаде на " Инерком ". По данни на " Лидове вести " българския министър председател е загатнал за това желание пред чешкия си сътрудник (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта.

В хода на общо петте телефонни диалога сред двамата министър председатели Бабиш бил споделил, че най-многото, което може да направи неговото държавно управление, е да спомага за организирането на среща сред държавната ЧЕЗ и " Инерком " с присъединяване на българския кабинет.

Остава главният въпрос за какво обстановката доближи такава сериозна фаза, пита пражкият вестник. Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за притежателите на " Инерком " и за методите за финансиране на значимата договорка, само че не са се намесили преди подписването на контракта за продажба.

Друг чешки вестник - деловият " Хосподаржске вести " - също акцентира обстоятелството, че в обстановката към продажбата на дъщерната компания на ЧЕЗ в България още веднъж е настъпила смяна. Премиерът Борисов разгласи през вчерашния ден, че страната може да изкупи дялове от електроразпределителното сдружение - опция, която до момента той отхвърляше.

" Имаме подписан контракт, само че ще забележим какво ще ни предложи " Инерком ", цитира вестникът Ладислав Кржиж, представител на ЧЕЗ. При подписването на контракта за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще заплати контрактуваната цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на " ЧЕЗ-България " желае да купи държавното управление в София, написа " Хосподаржске вести ".

Бизнес изданието акцентира, че след подписването на контракта преди седмица се е разразила политическа стихия в България, като Борисов споделил, че възприема всичко това като офанзива против себе си и своето държавно управление.

Чешкият таблоид " Блеск " извежда в заглавие: " Бойко Борисов се опасява, а Бабиш е в потрес " и установи, че чешка държавна компания е станала " мотор " на българската политика.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2018/03/02/cheshkata-presa-chez-zavladiava-politicheskata-scena-v-bylgariia.369521
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР