Обществено обсъжданеНаселението е намаляло спрямо 2018 г.Мораториум върху създаването на

...
Обществено обсъжданеНаселението е намаляло спрямо 2018 г.Мораториум върху създаването на
Коментари Харесай

Предлагат мораториум за нови болници

Обществено разискване
Населението е намаляло по отношение на 2018 година

Мораториум върху основаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и сложни онкологични центрове и разрешаването на нови медицински действия на лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове до одобряването на обновена Национална здравна карта се предлага с промени в Закона за лечебните заведения.

Текстовете са препоръчани за едномесечно разискване и следва да бъдат импортирани от Министерския съвет в Народното събрание.

Предвижда се в период до месец май 2024 година да бъде одобрена обновена Национална здравна карта (НЗК). Чрез нея се дефинират и възнамеряват потребностите на популацията от налична извънболнична и болнична здравна помощ на териториален принцип.

Спрямо 2018 година популацията на страната е намаляло с повече от 9 %, което съставлява над 600 000 души. В същото време в интервала от 2019 година досега са издадени решения на Министерския съвет за одобрение основаването на 6 лечебни заведения за болнична помощ, както и 130 заповеди на министъра на опазването на здравето за разрешаване на нови медицински действия в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Със законопроекта е препоръчано превръщане на Изпълнителна организация “Медицински контрол ” посредством обособяване на дейностите по ръководство, съгласуваност и надзор на трансплантациите в Изпълнителна организация по трансплантация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР