Обществено обсъждане на решение, влязло в сила преди две години

...
Обществено обсъждане на решение, влязло в сила преди две години
Коментари Харесай

КРС прави обществено обсъждане на свое решение за 5G... отпреди 2 години

Обществено разискване на решение, влезнало в действие преди две години - такава привидно неуместна процедура Комисията за контролиране на известията във връзка с 5G честотите, които през 2021 година раздаде на A1, Vivacom и Yettel. Причината е произнасянето на Върховния административен съд от предишния месец, съгласно което има позволени нарушавания от страна на регулатора.

Магистратите показаха, че не е било извършено публично разискване и също така предложенията на по-малките телекомуникационни снабдители са били отхвърлени без претекстове от страна на КРС. Едно от тях беше получателите на позволение за прилагане на честотите да бъдат задължени да позволен и други компании, които да оферират услуга по мрежите като т.нар виртуални оператори (MVNO), каквито в България все още няма.
 Едно решение на съда може да пренареди 5G пазара у нас: Ще се появят ли нови играчи?
Едно решение на съда може да пренареди 5G пазара у нас: Ще се появят ли нови играчи?

Само в България не съществуват т.нар виртуални оператори, само че в този момент това може да се промени

Това стана и мотив различните снабдители да призоват за рестарт на процедурата. Тя беше основна за комерсиалното разрастване на 5G у нас, а също така занапред ще има все по-голяма значителност с навлизането на закрепения интернет през мобилна съгласуваност (5G FWA) като опция на кабелните трасета през идващите години.

Не е ново начало

От КРС показват в решението си да проведат ново публично разискване, че Върховният административен съд не е спрял осъществяването на атакувания акт, т.е. не е отменил по-ранното систематизиране на честотните ленти.
 Фиксираният интернет през 5G пораства по-бързо от предстоящото
Едно от в действителност потребните приложения на 5G пораства по-бързо от предстоящото

Мобилната мрежа от пето потомство се утвърждава като опция на обичайните кабелни трасета

От комисията афишират за публично разискване, с което тя стимулирано отхвърля предложенията на обединяването " Мобилни различни връзки " (МАК), Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) и " Ти.ком ".

Така се извършва буквата на решението на Върховен административен съд - публично разискване ще се е провело, въпреки и пост фактум.

Какво споделя КРС

Спорните честотни ленти бяха разграничени от КРС на три по 100 MHz и една от 70 MHz, която отпадна, тъй като не е задоволително огромна (минимумът е 80 MHz). Алтернативните снабдители предложиха да се издадат 4 позволения по 90 MHz.

Регулаторът обаче се базира на Регулаторната политика за ръководство на радиочестотния набор, където посоченият най-малко е 100 MHz. " Не считаме, че определянето на посочения брой позволения е в полза на трите огромни телекоми, защото е дадена опция на всяко дружество да подаде желание за прилагане на ресурса. КРС не е поставяла ограничавания за подаване на планове ", пишат от комисията, като акцентират, че фирмите отвън трите огромни не са проявявали интерес към потреблението на този запас.
 Ericsson: Абонатите на 5G ще доближат 1 милиард до края на годината
Ericsson: Абонатите на 5G ще доближат 1 милиард до края на годината

А до 2027 година 5G клиентите по света ще са към 4.4 милиарда

Второто предложение на дребните снабдители е при издаване на единствено три позволения, техните получатели да се задължат да отворят 5G мрежите си за мобилни виртуални мрежови оператори.

Законът за електронните известия не слага спънки пред съществуването им, само че фирмите с интерес в сферата настояват, че не са допускани на пазара и по този начин страда конкуренцията и, в последна сметка, потребителите. Големите телекоми отхвърлят да стопират влизането на MVNO и на собствен ред настояват, че по-малките играчи желаят да се възползват от големите вложения, които различен към този момент е направил в инфраструктурата. 

Какво мисли КРС: " В дълготраен проект оптималната изгода за потребителите ще възникне от конкуренция на база на разгръщането на обособени мрежи, употребяващи радиочестотен набор, а не посредством конкуренция въз основата на услугите посредством даване на достъп за виртуални мобилни оператори. (...) Виртуалните оператори поначало не способстват за повишение на свързаността, защото те употребяват към този момент построените мрежи и не обезпечат покритие с услуги в регионите, в които няма построена инфраструктура, защото не разполагат с мрежа ".
 Американците ще изхарчат над $60 милиарда за 5G смарт телефони до края на годината
Американците ще изхарчат над $60 милиарда за 5G смарт телефони до края на годината

Това са 12% от парите, които ще бъдат изхарчени за техника

Регулаторът отбелязва, че обезпечаването на достъп за MVNO е обвързвано с спомагателна инфраструктура и потенциал, в които би трябвало да влагат притежателите на 5G позволения.

Отбелязва се и че в 19 страни в Европейски Съюз няма обвързване за отваряне на достъпа до мрежите, което демонстрира, че " регулаторна интервенция от секторния регулатор на електронните известия за налагане на отговорности за даване на достъп на MVNO не е известна в европейските страни, като това не е спънка за развиване на този вид услуги въз основа на свободно комерсиално договаряне ".

Реакциите на засегнатите

" Рязката смяна в правосъдната процедура по самодейност на дружество, което даже не се опита да взе участие в търга за 5G, а желае да получи право да употребява непознати мрежи наготово и без да е вложило даже един лев в тях, води до обстановката, в която се намираме сега - да се повтаря събирането на мнение от обществеността по въпрос, който от дълго време е решен на нормативно равнище ", разясниха за Money.bg от Yettel .

Телекомът въпреки всичко ще се включи в публичното разискване с в детайли мнение.

И от " A1 България " означават, че са били сюрпризирани от решението на Върховния административен съд и намират " за разумно и вярно " последвалото деяние от страна на Комисията за контролиране на известията, тъй като " то е добре стимулирано и с него завършва тази правосъдна процедура ".

В позицията си от телекома означават, че употребяват " в цялостна степен и по предопределение " честотния набор и от 2021 година до момента са вложили над 120 млн. лв. в своята 5G мрежа.

Vivacom означават, че решението на съда значи само, че КРС е трябвало да се стимулира в допълнение във връзка с разпределението на спектъра, " както и да предприеме още една спомагателна стъпка, а точно публично разискване на признатите към този момент резултати от извършените публични съвещания ".

Затова и от компанията не са очаквали лишаване на към този момент раздадените честоти след произнасянето на Върховен административен съд.

От Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори са безапелационни, че " дребните и междинни оператори, техните ползи към виртуалния мобилен оператор и даването на мобилни услуги, както и ползите на техните консуматори, не са прегледани и оценени и надлежно не са регистрирани " в плана на КРС.

" Според КРС (позиция, която БАБТО не споделя), гарантирането на конкуренцията в бранша се търси само на плоскостта на развиване на мрежите, което изисква обилни вложения, непостижими за дребните и междинни оператори и предпоставя огромните телекоми като единствени играчи в този бранш ", акцентират от асоциацията.

И БАБТО ще взе участие в разискването със свое мнение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР