Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват

...
Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК с призив към хората, които ще гласуват машинно

Общественият съвет към ЦИК предлага на гласоподавателите, които ще гласоподават с машини на 2 април 2023 година, да сгъват два пъти машинната бюлетина преди да я подадат на член на СИК за слагане на щемпел и да я пуснат в транспарантната урна.

Това написа в публична позиция на Обществения съвет към ЦИК, която публикуваме без редакторска интервенция:

" В своите Методически инструкции ЦИК не е показала или предложила по какъв начин тъкмо да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на гласоподавателя, а по малките екрани бе показвано еднократно прегъване.

Досега методът на сгъването не беше значим, тъй като разписките от машините се пускаха по предписание в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в транспарантни урни, както и хартиените бюлетини.

Опитът от последните избори (02.10.2022) демонстрира, че в някои секции, където по неточност са били поставени транспарантни кутии за разписките от машинното гласоподаване, при еднократното им прегъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на гласоподавателя. 

Напомняме, че за хартиените бюлетини ЦИК предлага да се сгъват по два пъти точно за да не се разкрие вотът на гласоподавателите. А тези бюлетини са много по дълги и необятни от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласоподаване да сме също по този начин внимателни.

Затова Оценка за съвместимост към ЦИК предлага на гласоподавателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е задоволително, с цел да се постави щемпел. Ако от СИК възразят, че мястото не им е задоволително – първо да сложат печата и след това гласоподавателят да си я сгъне още един път.

Общественият съвет приканва всички жители за всеобщо присъединяване на изборите на 2 април без значение от метода на гласоподаване, който ще предпочетат ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР