Общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония

...
Общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония
Коментари Харесай

Горан Благоев: Инициативата за признаване на македонската църква се нуждае от силна обществена подкрепа

Общественици, учени, публицисти и потомци на видни семейства от Македония приканиха Българската партиаршия да одобри протегнататат ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна черква - майка. Писмото е адресирано до Патриарх Неофит и Светия синод.

По мотив това искане журналистът Горан Благоев разгласи в " Нещо повече ", че подписката към този момент е налична за социална поддръжка в интернет на уеб страницата peticiq.com.

Благоев напомни историческите учредения за сходно искане:
Македонската православна черква се възвръща като Охридска архиепископия. Впоследствие имаме Търновска архиепископия, само че българските владетели не протягат ръка на Охридската архиепископия. Давали са си сметка какъв брой е значимо да има още една българска черква. От 50 години македонската черква се намира в духовна изолираност.

Журналистът изрази вяра да има реакция от Светия синод:
В понеделник чакам да излезе с някаква позиция по това писмо, а не да го обрече на давност, както се е случвало доста постоянно до момента.  да организира най-малко един диалог с македонския клир.

Относно информациите за съвещания с останалите поместни църкви, с които БПЦ е в канонично общение, Горан Благоев означи:
Не е мъчно да отгадаем позицията на някои от останалите поместни църкви, само че всичко е въпрос на църковна дипломация. Има всички шансове при благосклонност на нашия Свети синод нещата да се изведат до един добър край и да възстановим духовното си общение с нашите братя и сестри от Македония. Тази инициатва се нуждае от мощна социална поддръжка.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР