Обществени поръчки Комисията призовава нашата страна да спазва правилата за обществените

...
Обществени поръчки
Комисията призовава нашата страна да спазва правилата за обществените
Коментари Харесай

ЕК разкри докъде е стигнала по седемте наказателни процедури срещу България

Обществени поръчки

Комисията приканва нашата страна да съблюдава разпоредбите за публичните поръчки и концесиите, като е решила да изпрати стимулирано мнение за несъответствието на българското законодателство с европейските условия. Българското законодателство вкарва две изключения от използването на разпоредбите за публичните поръчки - за избрани лекарствени артикули и за създаване и поддръжка на " инженерни уреди от заграден вид за защита на държавната граница ", се показва в известието. Отчита се, че България е подхванала ограничения по огромна част от аргументите за несъответствието. Нашата страна разполага с два месеца, с цел да отговори на Европейска комисия, другояче комисията може да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз.

Свобода на придвижване

Комисията приканва нашата страна, Гърция и Португалия да съблюдават разпоредбите за персоналните карти и документите за престояване . Европейска комисия стартира процедура за нарушаване с изпращане на публично уведомително писмо за неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз за персоналните карти и документите за престояване, издавани на жители на Европейски Съюз и членове на техните фамилии. Тези правила целят да улеснят свободното придвижване в Европейски Съюз с по-високите условия за сигурност и формат на персонални карти и документите за престояване. Според Европейска комисия трите страни не издават карти за идентичност или документи за престояване във формат по европейските правила, влезнали в действие от август 2021 година. В случая с България това се отнася за персонални карти, документи за престояване, издадени на жители на Европейски Съюз и карти за престояване, издадени на членове на фамилията отвън Европейски Съюз. Трите страни разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения за премахване на минусите, а при липса на приемлив отговор Европейска комисия може да продължи с наказателната процедура.

Европейска заповед за задържане

Комисията приканва още веднъж нашата страна, Белгия, Полша, Словакия и Финландия да съблюдават условията за европейската заповед за задържане. Европейска комисия изпрати първите писма по този мотив през февруари 2022 година и по-късно обясни, че България не е въвела вярно разпоредбите за наложителните учредения за несъблюдение , ефикасен правосъден контрол преди предаването и понятието за филантропични аргументи за отсрочване на предаването на разгласен за задържане от друга страна в Европейски Съюз. Комисията дава период от два месеца за премахване на минусите, а по-късно може да реши да предяви иск против България и Словакия пред Съда на Европейски Съюз, се разяснява в известието.

Европейски правила за налична среда

Комисията приканва България, Ирландия, Кипър, Холандия и Полша да вкарат европейските правила за досегаемост на артикули и услуги за хора с увреждания . Правилата плануват значимите артикули и услуги като телефони, компютри, електронни книги, банкови услуги и електронни известия да бъдат налични за хората с увреждания - 87 милиона европейски жители. Миналото лято Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма до 24 страни от Европейски Съюз, а тази пролет - и до останалите, за това, че не са съобщили напълно за подхванатите ограничения. Комисията е решила през днешния ден да изпрати стимулирани мнения на България, Ирландия, Кипър, Холандия и Полша за това, че не са съобщили за въведени ограничения. Тези пет страни разполагат с два месеца, с цел да отговорят и да подхващат нужните дейности, а в противоположен случай Европейска комисия може да предяви иск против тях пред Съда на Европейски Съюз.

Автомобилни транспорти

Комисията приканва България, Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Малта, Полша, Словения и Финландия да вкарат вярно разпоредбите за командироване на водачи в автомобилните транспорти. Правилата плануват правото на лидера да получава заплата съгласно страната, където е командирован. Държавите трябваше да одобряват ограничения до 2 февруари 2022 година. България, Белгия, Италия, Унгария, Малта, Полша, Словения и Финландия не са показали ясно всички подхванати ограничения. Европейска комисия е решила да изпрати стимулирано мнение на тези страни, които в този момент разполагат с два месеца, с цел да отговорят и да подхващат нужните дейности, другояче казусът може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Пътна сигурност

Комисията приканва България, Дания, Гърция, Литва, Австрия и Финландия да вкарат разпоредбите на Европейски Съюз за прегледите за техническа редовност на моторните транспортни средства. Уточнява се, че нашата страна е въвела разпоредбите погрешно. Правилата дефинират лист какво да се ревизира при прегледите и трябваше да бъдат въведени до септември предходната година. България и Финландия разполагат с два месеца за отговор, другояче казусът може да бъде предаден на Съда на Европейски Съюз.

Отпадъци

Комисията приканва България да ползва правилото " замърсяващият заплаща " при пресмятане на таксата " боклук ". В България разноските за ръководство на отпадъците, плащани от жителите и сдруженията, се основават на данъчната стойност на парцела и не регистрират количествотото изхвърлен боклук, отбелязва Европейска комисия. Въпреки че България промени законодателството си, с цел да реши въпроса, използването на наредбите се отсрочва всяка година от 2015 година насам. По последни данни от българските управляващи използването на наредбите може да влезе в действие през идващите две години. Затова Европейска комисия е решила да изпрати публично уведомително писмо и нашата страна има два месеца за отговор и премахване на минусите, другояче процедурата ще продължи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР