Обществени поръчки в Столичната община повдигат въпроси - защо една

...
Обществени поръчки в Столичната община повдигат въпроси - защо една
Коментари Харесай

Скандал в центъра на София: Защо лампа на една и съща улица веднъж струва 1500, а втори път 6 000 лв.

Обществени поръчки в Столичната община повдигат въпроси - за какво една и съща улична лампа, на една и съща улица в центъра на София, един път коства 1500, а повторно 6 000 лева? Сигналът е на общинския консултант Борис Бонев и стигна до премиера. Кирил Петков разяснява, че такива случаи са за Антикорупционна комисия, само че такава с проверяващи функционалности, след което разпореди специфична инспекция.

Ако една улица е граница сред два столични региона няма да е чудно лампите от едната й страна да са 4 пъти по-скъпи от другата. Според общинския консултант Борис Бонев това се случва, тъй като в столицата са подписани публични поръчки с две компании. Лампите са идентични, частите им са идентични, активността им идентична - двете компании обаче оферират разнообразни цени и Столичната община е сключила контракт с тях.

Идеята на публичните поръчки и на закупуването на едро, нормално е да оферират по-изгодни цени. В договорът, който беше възложен на Българска национална телевизия, обаче се вижда, че по-скъпата компания предлага за 18 лв. една клема, която в магазин коства не повече от 90 стотинки.

Потърсихме и гледната точка на Столичната община, на индивида, който си е поставил подписа под тези контракти.

Скандалът с цените на публичните поръчки накара премиера още на следващия ден да разпореди инспекция по случая. Във Facebook той написа, че този случай е доказателство, че е нужна Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности, а законът за КПКОНПИ е с голям приоритет.

Пет крачки разделят двата тротоара. Но лампата на единия би коствала близо четири пъти повече от тази на другия. Защото попадат в два разнообразни региона и в две разнообразни публични поръчки. Сигналът идва от самостоятелния общински консултант борис Бонев.

Ако инцидентно този дирек с лампата падне или има потребност от замяна, в регион Оборище ще се наложи да платим 5755 лева 4 пъти разлика за едно и също нещо. Говорим за едни и същи лампи, приказваме за едни и същи действия. Тоест не съпоставяме круши с ябълки, съпоставяме круши с круши, изяснява Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Разминаването идва от там, че две разнообразни компании са спечелили грижата за осветлението в две елементи на столицата. Едната обаче си е сложила много по-високи цени.

Сериозни разминавания в цените - сред 3 и 77 пъти в цените за едни и същи материали, за едни и същи детайли, добавя Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Борис Бонев е решил да си направи опит.

Това се назовава редова клема, ние я закупихме в магазин за 0,81 ст. Столична община на едната компания заплаща 17,55, на другата 1,60. Ние си закупихме 5 детайла от публичната поръчка и платихме 139 лева в магазина, до момента в който Столична община за същите тези 5 детайла заплаща по 910 лева

Потърсихме и индивида, който е поставил подписа си под договорите на тези публични поръчки - заместник-кметът Кристиан Кръстев.

Българска национална телевизия: 1176 лв. ли беше най-евтиният вид за шахта за Столична община?

Кристиан Кръстев, зам.- кмет на Столична община: Това може да отговори комисията, дали това е най-хубавия вид.

От гледната точка на заместник-кмета - Борис Бонев изопачава обстоятелствата. Защото цените на по-скъпата компания са обезщетени с по-евтина подръжка, до момента в който другата компания от публичната поръчка е с по-ниска цена за осветяване, тъй като е предложила по-висока за подръжката им.

Той разяснява единствено цените, които са свързани с създаване и главен ремонт. Не разяснява цените, които са свързани с абонамент, счита Кристиан Кръстев, зам.- кмет на Столична община. Поканих компаниите и им споделих, че няма да подпиша контракт с тях, до момента в който те не си редуцират цените. Успял съм да съкращавам цените в полза на Столична община и на жителите, добавя той.

Още нещо притегля вниманието в данните, изнесени от Бонев -заплатата на техниците.

40 лева на час или над 7000 лева на месец, споделя Борис Бонев.

Очевидно, пък тази компания е поставила ставки, които заплащат положителни заплати на служащите, сподели Кристиан Кръстев.

Двете гледни точки не се пресичат. Според заместител кмета в по този начин изнесените данни няма сензация и взетите решения са допустимо най-хубавите и евтините от препоръчаните. Според Бонев една част от столицата остава ощетена, тъй като лампите там ще са по-скъпи и надлежно по-малко.

Ощетени ли са софиянци - на този въпрос ще търси отговор и кмета на София- Йорданка Фандъкова, която също стартира инспекция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР