Обществената поръчка за доставка на препарати за установяване на чума

...
Обществената поръчка за доставка на препарати за установяване на чума
Коментари Харесай

Прекратяват обществената поръчка за препаратите за чума

Обществената поръчка за доставка на препарати за определяне на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това съобщи на изключителна конференция шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, представен от БНР.

Обществената поръчка бе предоставена на компютърна компания, основана преди месец, и възлизаше за над 336 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона към огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на проучванията също ще се поема от Европейска комисия, пишат от БАБХ.

Решението е взето след породилите се в обществеността подозрения, че компанията, притежаваща нужните права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, не разполага с опит в тази търговия и е основана доста скоро преди оповестяването на поканата, допълват от организацията.

" БАБХ юридически е работила изцяло законно ", изясни доктор Илиев.

По-рано през днешния ден тематиката разяснява и министър-председателят Бойко Борисов. Той съобщи, че ще ревизира за какво основаната преди месец компютърна компания е била определена от БАБХ да достави препарата, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите.

" Ако са създали подобен заход и такава работа, ще отменявам състезанието и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая, единствено да си взема телефона. Така че отговорът може да го получите до края на деня ", закани се Борисов.

Вчера от БАБХ осведомиха в прессъобщение, че преди оповестяване на поръчката " Глобул вижън 2018 " ЕООД е показала пълномощие от 1 август тази година, че може да записва и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - основен изпълнителен шеф.

Поради това от БАБХ поканили компанията за присъединяване в процедурата. Към датата нямало друга компания, която да е показала пълномощие за трите кита от този производител, нужни за определяне на чума при дребните преживни животни.

Проверка в Търговския указател демонстрира, че компанията включва в предмета си на активност " всички действия и услуги, незабранени от закона ".

Основният претекст на БАБХ бил, че " Глобул вижън 2018 " ЕООД попада в българския указател и има пълномощие от производителя да продава тези артикули. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР