„Обществената необходимост от приемането на закона за личния фалит е

...
„Обществената необходимост от приемането на закона за личния фалит е
Коментари Харесай

Зам.-министър Ковачева: Обществото има спешна нужда от закона за личния фалит

„ Обществената нужда от приемането на закона за персоналния банкрут е извънредно висока, тъй като фактическото състояние сега е напълно в ущърб на добросъвестните длъжници. “

Това съобщи през днешния ден зам.-министърът на правораздаването Юлия Ковачева по време на интернационална конференция „ Несъстоятелността на физическите лица “, проведена от Камарата на частните правосъдни реализатори (КЧСИ).

В ревюто си Ковачева изясни концепцията на законопроекта на Министерство на правораздаването - разрешаването на казуса със свръхзадлъжнялостта на физическите лица, влезнали серпантина от задължения, не по тяхна виновност, a по стопански, обществени, здравословни и други аргументи.

Предложеният от Министерството на правораздаването законопроект дава опция добросъвестните длъжници да погасяват отговорностите си съгласно техните благоприятни условия, а кредиторите им да бъдат заслужено задоволени. Миналата седмица Народното събрание одобри с огромно болшинство плана на първо четене.

Законът за неплатежоспособност на физическите лица, прочут като закона за персоналния банкрут е част от уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност. Той пази добросъвестните длъжници, като става дума за отговорности в размер на най-малко 10 минимални работни заплати (в момента това са 7800 лева), насъбрани за интервал не по-малък от 6 месеца.

„ Проектът е плод на сериозна подготовка, следва традициите на българската правна система. С него е реализиран баланс сред отбраната на ползите на длъжника и на неговия заемодател, сред финансовото застраховане на производството и лимитираните финансови благоприятни условия на длъжника “, безапелационна бе зам.-министър Ковачева.

Тя увери, че по време на публичните съвещания са били прегледани деликатно всички мнения на заинтригуваните страни.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР