Обществена тайна е, че измамите със зехтин са широко разпространени

...
Обществена тайна е, че измамите със зехтин са широко разпространени
Коментари Харесай

Как да разпознаем истинския “екстра върджин” зехтин от имитациите с ниско качество

Обществена загадка е, че измамите със зехтин са необятно публикувани по целия свят и евентуално се чудите по какъв начин в действителност можете да разберете дали бутилките със зехтин на рафтовете по супермаркетите в действителност са „ екстра върджин “.

Не се заблуждавайте от етикетите.

Тъй като знаем, че измамите със зехтин са необятно публикувани по целия свят, евентуално се чудите по какъв начин в действителност можете да разберете дали бутилките със зехтин на рафтовете на супермаркетите в действителност са „ екстра върджин “. Много производители етикетират неправилно бутилките си като „ екстра върджин “, само че в реалност маслото или е подправено или разредено със слънчогледово, соево, друго ядково масло или са нискокачествени масла, които са били подправени с химикали като хлорофил и бета-каротин за машинация на потребителите.

 Tuscan extra virgin olive oil for sale igp oil – Salumeria Toscana

Факт е, изключително за европейските консуматори, че са толкоз привикнали на подправения екстра върджин зехтин, че е мъчно да усетят разликата. Но в случай че продължавате да купувате подправените неща, няма да можете да се възползвате от изгодите за здравето от необработения зехтин, като отбрана против сърдечни болести, възпаления и високо кръвно налягане. Вие просто ще консумирате мазнини, вместо здравословен артикул.

 Heavenly Olive Oils & Vinegars - Here are 5 Proven Health Benefits of Extra Virgin Olive Oil - Heavenly Olive Oils & Vinegars

И по този начин, по какъв начин можете да разберете дали зехтинът е 100 % достоверен? Разгледайте тези елементарни способи по-долу:

1. ПОМИРИШЕТЕ И ОПИТАЙТЕ

Истинският зехтин би трябвало да мирише свежо, като трева или нещо плодово. Избягвайте нещо, което мирише на мухъл или гранясало, или даже без аромат. В допълнение към миризмата, когато пробвате зехтин, би трябвало да усетите нотки на трева, плодове и бадеми. Освен това е добър знак, в случай че маслото има малко горчив усет (но не прекалено) и също по този начин има пиперлив усет (може да съумеете да го почувствате в задната част на небцето). Не се тормозете толкоз доста за цвета – той може да бъде всевъзможен – от зеленикав до сламен нюанс.

2. ПОГЛЕДНЕТЕ ДАТАТА НА ПАРТИДАТА

Това не е същото като периода на валидност. Погледнете етикета на бутилката за „ дата на партида “, „ дата на бутилиране “ или „ дата на годишна продукция “, която е в границите на 18 месеца. Ако има единствено период на валидност и нищо друго, би трябвало да се замислите дали да го купувате, тъй като може да купувате зехтин, който е създаден или бутилиран преди години.

 Olive oil Stock Photos, Royalty Free Olive oil Images | Depositphotos

3. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА КАК съдебна експертиза БУТИЛИРА

Зехтинът би трябвало да се съхранява на мрачно и хладно място, тъй че в случай че бутилката е транспарантна не е добър знак. По-тъмна бутилка ще помогне за запазването на зехтина. Освен това зехтинът би трябвало да бъде опакован в стъклена бутилка – пластмасовата бутилка е прекомерно пореста, с цел да защищити от топлота, светлина или влага. Тъй като желаете да консумирате зехтина много бързо след отваряне на бутилката, не купувайте огромна бутилка, с цел да спестите пари.

4. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЕТИКЕТИТЕ

Това, че на зехтина написа, че е „ опакован “ или „ бутилиран “ на несъмнено място, не значи, че маслините са отгледани там или даже че маслото е създадено там. Зехтинът може да бъде създаден в друга страна и по-късно изпратен в Италия или Гърция за бутилиране. Погледнете етикета, с цел да разберете къде тъкмо е създаден зехтинът. Освен това на етикета би трябвало да написа „ екстра върджин “ и да се заобикалят термини като „ чист “, „ лек “ или „ зехтин от кюспе “ – това значи, че е химически пречистен.

5. ЦЕНА

Зехтинът „ Ранна годишна продукция “ (който има най-високо равнище на здравословни полифеноли) е масло, изцедено от маслината, преди маслината да е узряла. Една неузряла маслина дава доста по-малко зехтин, само че доста по-качествено масло. Тъй като производителят усвоява доста по-малко масло, това прави „ сока “ по-скъп. Ако купувате от магазин за хранителни артикули, обърнете внимание на етикета и избягвайте преференциалните цени. За страдание, в случай че е на ниска цена, може да не е същински зехтин – тъй че мислете за него като за инвестиция за здравето си!

Източник: mozache.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР