Обществена поръчка за инженеринг подготвя Община Пловдив за довършването на

...
Обществена поръчка за инженеринг подготвя Община Пловдив за довършването на
Коментари Харесай

И стадион Пловдив на инженеринг

Обществена поръчка за инженеринг приготвя Община Пловдив за довършването на стадион „ Пловдив ”, който близо 30 години се разрушава и ръждясва като монумент на нелепостта. Проектът ще се изготвя от компания, която ще бъде определена на търга, тя ще извърши и строителството, сподели зам.-кметът Георги Титюков.

Проектирането няма да бъде предоставено непосредствено на арх. Валентин Маринов, на чието име са трансферирани правата от 97-годишния проектант Илия Харизанов. „ Те не могат да бъдат потвърдени, тъй като арх. Харизанов е проектирал през 60-те години реконструкцията, а не самия стадион. Авторът на плана на спортния комплекс е умрял и на процедура няма жив притежател на авторското право. Затова ще разпореждаме обекта посредством търг ”, изясни Титюков.

Както „ Марица ” писа, арх. Харизанов живее в Пловдив и преди два месеца с преднамерено писмо е уведомил администрацията, че защото здравословното му положение не разрешава да приготви план, дава правата си на арх. Валентин Маринов. „ Прегледахме документите и те нееднозначно демонстрират, че стадионът е построен през 50-те години по план на арх. Владимир Рангелов, който е умрял. Всички следващи планове са за реорганизация и нямат отношение към авторските права ”, твърди зам.-кметът.

Според арх. Маринов правата са безспорни, само че към този момент той не е решил дали ще оспорва отхвърли в съда.

Според плановото задание, направено от арх. Маринов, първият стадий от строителството може да се извърши за 15 млн. лв., което ще разреши на стадиона да се организират републикански мачове. С решение на Общинския съвет за 2019 година в бюджета са планувани 300 000 лв. за план, а останалите пари - по 7 350 000 лв. - са разпределени по равно за 2020 и 2021 година Съветниците от опозицията бяха изразили подозрение, че това е единствено избирателен трик на ръководещите и че за две години няма по какъв начин да бъдат усвоени близо 15 млн. лв., които от горната страна на всичко ги няма в наличност.

Възлагането на стадиона на инженеринг е още едно удостоверение, че тази форма става все по-популярна в Пловдив. Бързата процедура е предпочетена за реконструкцията на пл. " Централен ", новата художествена изложба на ул. " Гладстон ", ремонт на Кукленско шосе и други градски обекти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР