Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за

...
Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за
Коментари Харесай

Шефът на Сиела Норма: Машините за вота се съхраняват в същия склад, където и миналата година

Обществена поръчка ще дефинира коя компания ще достави машините за предварителните избори. Това съобщи в " Денят стартира " шефът на " Сиела Норма " Веселин Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали недостатъци, ще бъдат ремонтирани за сметка на " Сиела Норма ", съобщи Тодоров. Устройствата не престават да се съхраняват в същия склад, където и предходната година.

По думите на Веселин Тодоров публичните поръчки за машините са транспарантни и единственият аршин е цената. " Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се опитва ".

Ключът за софтуера е предаден в точния момент - няма по какъв начин да се проведат избори без програмен продукт, акцентира Тодоров.

" Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, като се изключи това, че имаме повече опит.

Нови машини за този избор няма да се купуват, защото за това би трябвало решение на парламент, само че съгласно Веселин Тодоров още 2000 машини биха покрили напълно секциите в страната.

В момента Изборният кодекс е написан съгласно това какъв брой машини имаше в България тогава и по тази причина пишеше, че машини се поставят в секциите с над 300 гласоподаватели. Ако се закуят още 2000 машиин, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче би трябвало да има решение на парламент и в този момент няма по какъв начин да стане. Но при един постоянен парламент има логичност.

Той е безапелационен, че гласуването с машини е доста по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от операции е най-малък.

" Доказа се първо на практика и второ може да се проучва - машините имат отбрана от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок вестник, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат тествани. Има и софтуерна опция за бързо и автоматизирано преброяване.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР