Обществена дискусия с участието на някои знакови лица от системата

...
Обществена дискусия с участието на някои знакови лица от системата
Коментари Харесай

Под патронажа на Румен Радев започва дебат за по-патриотично образование

Обществена полемика с присъединяване на някои знакови лица от системата на висшето и междинното обучение се организира под патронажа на президента Румен Радев. Форумът бе в държавната резиденция " Бояна " във вторник и бе модериран от някогашния ректор на Софийския университет Иван Илчев. Сред участниците бяха синдикалистът Янка Такева, историците Искра Баева и Евгения Калинова, юристът Атанас Семов, литературоведите Валери Стефанов и Ангел Петров от СУ .
 Промените на образователните стратегии: Ще се сменят единствено
Промените на образователните стратегии: Ще се сменят единствено " думички "

Български език и литература няма да се пипа

" Не сме тук от позицията да даваме някакви насоки и инструкции по какъв начин да се развива българското обучение. Но се радваме да сме част от тази доста значима полемика ", акцентира категорично президентът.

Радев не пропусна да направи паралел и с актуалната предизборна обстановка. По думите му непрекъснато се говорило по тематики, като участието ни в Шенген, Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, за битката с инфлацията, за повече вложения. Пропускала се обаче главната тематика - тази за " нашето бъдеще, за децата на България ".

" Можем ли да реализираме единство на нацията, в случай че няма какво да сплотява нашите деца от най-ранна детска възраст? Ако нямат общ мироглед за нашата националност? ", зададе реторичен въпрос Румен Радев. И сложи акцент върху различен въпрос: Дали действителното гаснене на нацията не е резултат от моралната и духовна деградация. " Въпросът е дали ще се зададе този честен репер, който да води до духовно единство на нацията ", подчертава президентът.

Основен акцент във въпросната полемика - дали количеството значи качество и в конкретика що се касае до просветителния развой по базисните филантропични науки - " Български език и литература ", " История " и " География ".
 МОН предлага смяна в стратегиите за 8-12 клас и то - от следващата година
МОН предлага смяна в стратегиите за 8-12 клас и то - от следващата година

Промените би трябвало да се съобразят с НВО и матурите

В съпоставяне със междинното равнище за Европейски Съюз тези науки у нас се учат с 10% повече в системата на междинното обучение. Въпросът обаче бил дали количеството значи качество, уточни министърът на образованието Сашо Пенов.

" В последните години в сходство с условията за новия Закон за предучилищното и учебното обучение бяха написани и въведени нови образователни стратегии по общообразователните предмети в българското учебно заведение и бяха издадени нови учебници. През предходната година тогавашното постоянно държавно управление стартира огромно изследване и разбор на образователните стратегии от първи до десети клас. В продължение на година търсим мненията на разнообразни заинтригувани страни, като се допитахме до учителите, родителите, учениците, експертите по методика в университетите, психолозите. Искаме да чуем авторитетни експерти от научните среди ", съобщи желанията на МОН Пенов.

В резултат на въпросното допитване били препоръчани нови просветителни стратегии " Неразказаните истории на българите ", " Български просветителни направления " , като ще продължи да съществува остарялата стратегия за традициите на Българската войска.

Основен въпрос, сплотиха се в позицията си министърът и президентът - " Да има изясненост по какъв начин и какъв брой, както и кой дава отговор за наличието на учебниците, които в последните години са десетки, само че качеството в тях е дискусионно ". Вариант, препоръчан от министъра, бе или да се ограничи броят на учебниците, или да се типизира тяхното наличие по главните филантропични предмети.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР