Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима

...
Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима
Коментари Харесай

Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима умерено ще надвиши 200 милиарда $. Това може да звучи като в действителност огромна сума, само че би трябвало да се означи, че изчислението е включва най-лошия сюжет при който Русия да спре изцяло доставките на природен газ за Европа.

Изглежда обаче малко политици схващат мащаба на идната рецесия и разноските до които ще докара тя. Европейският съюз прикани за незабавна среща на енергийните министри по-късно този месец, написа Bloomberg.

Европейски Съюз ще би трябвало да вземе решение във връзка с стратегия за икономисване на сила, в това число социална акция и да обясни, че страните ще си оказват помощ взаимно, като споделят дребното газ, който ще бъде разполагаем. Това значи да поканим Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също на масата на договарянията в Брюксел.
 Франция стартира да минава на мазут, заради прекъсване на съветския газ
Франция стартира да минава на мазут, заради прекъсване на съветския газ

В Гърция също са разтревожени от вероятно прекъсване на газа

Докато цените на природния газ и електрическата енергия не престават да се повишават, от ден на ден европейски комунални компании и търговци на дребно ще изпитват компликации. Единственият им късмет за оцеляване е да трансферират големия скок в цените на едро върху своите клиенти. Тогава обаче семействата и предприятията ще се изправят пред непостижими сметки и ще се нуждаят от държавна помощ. В последна сметка данъкоплатците ще поемат разноските посредством по-високи цени на електрическата енергия и газа на дребно, или по-високи налози.

Германската Uniper SE, която е най-големият покупател на съветски газ, неотдавна изиска държавна помощ, а предварителните оценки дефинират сметката на 10 милиарда евро. Това евентуално ще се окаже консервативна оценка. Electricite de France SA се провали като благонадежден производител на електрическа енергия и се нуждае от държавна помощ.
 Руският газ към Германия стопира?
Руският газ към Германия стопира?

Поне за интервал от 10 дни

Uniper и EDF две от десетките комунални компании, които обслужват повече от 200 милиона семейства в Европейски Съюз и Обединеното кралство. Повечето компании може би ще устоят на бурята, само че други може би ще имат потребност от помощ. Най-малкото, ще се наложат държавни заеми и други държавни гаранции, с цел да купуват доста безценен газ на спот пазара, с цел да заменят неналичието на съветски газ. В най-лошия случай те ще би трябвало да бъдат национализирани, въпреки и единствено краткотрайно.

Държавните заеми не са тривиални. По-рано този месец чешкото държавно управление даде на следената от страната компания CEZ незабавен заем от 3 милиарда евро. Компанията обслужва страна с малко повече от 10 милиона души. Чрез своята държавна банка KwF, немското държавно управление, към този момент даде 15 милиарда евро заеми на оператора на газовия пазар в страната за закупуване на газ и запълване на складове преди зимата. Дали тези заеми в миналото ще бъдат изплатени е под въпрос.

Проблемът може да се утежни доста бързо. Руският президент Владимир Путин понижи доставките на газ за Германия с към 60%, а компанията Uniper губи към 30 милиона евро всеки ден от нуждата да купува същия газ на спот пазара. Това са към 10 милиарда евро годишно. Ако Путин изцяло спре потока, дневните загуби на предприятието ще скочат до към 100 милиона евро дневно, или повече от 35 милиарда годишно. Правителството ще би трябвало да обезпечи тази сума.

Ако на фирмите, които дават комуналните услуги бъде разрешено да трансферират по-високи разноски за газ върху потребителите, Goldman Sachs счита, че европейските семейства ще би трябвало да заплащат 470 евро на месец за електричество и газ, което е 290% повече от типичните разноски в средата на 2020 година Това явно е непостижимо за мнозина.

Следващата зима ще е скъпа. Единственият въпрос в този момент е какъв брой ще плащаме.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР