Общата картина, която се очертава от социологическите проучвания, е слаба

...
Общата картина, която се очертава от социологическите проучвания, е слаба
Коментари Харесай

Анализатор: След изборите в Гърция няма да има еднопартиен кабинет

Общата картина, която се обрисува от социологическите изследвания, е слаба двупартийност, като сборът от процентите на водещи партии е по-нисък от предходните години. Проучванията демонстрират, че Нова народна власт (НД) е водеща, следвана от СИРИЗА. Също по този начин заради редица разнообразни фактори, като да вземем за пример това, че изборната система е елементарна аналогова, железопътната покруса на " Темпи " и общото ръководство на НД, се следи преливане на гласове към по-малките партии. Както демонстрират последните социологически изследвания, ПАСОК е на трето място, Комунистическата партия на Гърция е на четвърто, МеРА 25 е на пето, а „ Гръцко решение “ е на шесто. Така че всъщност 6-те партии, които към този момент са в Народното събрание, наподобява ще продължат да бъдат там и след изборите.


Това съобщи особено за БГНЕС гръцкият политически анализатор Мария Караклиуми от социологическата организация RASS по отношение на настройките в Гърция, съгласно социологическите изследвания, преди изборите на 21 май.

Анализаторът разяснява освен настройките за гласоподаване и статистиката на всяка партия, само че и държанието на гръцките жители при гласоподаване.

На въпрос по отношение на опцията за еднопартийно държавно управление на водещата партия НД, Караклиуми изясни, че на този стадий това е неприложимо, защото настоящата аналогова система изисква за съставяне на болшинство нужният % дали своят вот за дадена партия да бъде към 43%. Какъв тъкмо ще бъде този % зависи от броя на партиите, които няма да съумеят да преодолеят бариерата от 3% за влизане в Народното събрание.

По въпроса за претекстовете на жителите да гласоподават анализаторът съобщи изрично, че на тези избори гласоподавателите са деморализирани и недоволни от политическата обстановка в Гърция. В тези изборни цикли няма положителни послания и " най-хубави " претенденти и наподобява, че има настройка или да се " накаже " НД, като се гласоподава за по-малки партии, или да се прояви лимитирано самообладание към НД. Тя акцентира също, че е доста значимо да се види процентът на негласувалите, защото се чака той да бъде висок. Процентът на несигурните гласоподаватели е малко по-висок от този през 2019 година - към 12-13%.

Що се отнася до младите гласоподаватели и техните желания в посланията и благосклонностите към избрани партии, тя посочи, че заради цялостния мандат от 4 години ще гласоподават по едно и също време 4 генерации, а броят на гласувалите за първи път през този избирателен цикъл ще бъде 430 000, като най-младите измежду тях са родени през 2006 година Въпросите, които интересуват младите генерации до 34-годишна възраст, са тези за околната среда, правата на индивида и приобщаването, които не участват видимо в стратегиите на партиите. Това, в композиция с обстоятелството, че по закон минималната възраст за гласоподаване в Гърция е 17 години, само че присъединяване в политическия развой стартира едвам откакто лицето навърши най-малко 25 години, води до чувството, че политическата система желае младежите като гласоподаватели, само че не и като дейни участници, и по този метод отблъсква младежите от изборната секция.

Партията, която се приближава най-вече до по-младите гласоподаватели на възраст до 34 години, е СИРИЗА, най-вече измежду групата от 25 до 34 години, като разликата във възрастовия диапазон 17-24 години е по-малка. Групата във възрастовия диапазон 25-34 година е изключително значима за разглеждане, защото тя съставлява хората, които към този момент са на пазара на труда и са приключили образованието си, и затова имат разнообразни тласъци за гласоподаване.

По мотив гласуването за крайнодясната партия на Илиас Касидиарис, наказан нарушител и уредник на неонацистката група " Златна зора ", Мария Караклиуми съобщи, че след блокирането ѝ на изборите е малко евентуално тези гласове да се влеят в някоя от водещите партии. Причината за това е, че половината от гласоподавателите са били стимулирани от антисистемно възприятие и предпочитание за разлюляване на политическата система, заради което тези гласове ще се влеят в по-малки, сериозни към държавното управление партии, като " Гръцко решение " и даже в леви партии като " Курс на свободата ". Тя сподели също, че другите блокирани извънредно десни партии като „ Патриотичен съюз “ и „ Родина “, не са натрупали задоволително значими проценти и по тази причина няма данни за „ заблудените гласоподаватели “.

Относно посоката на центристкия избор анализаторът съобщи, че центристите наподобява ще се насочат най-вече към НД, както се случи през 2019 година Това обаче се дължи на утвърждение на Кириакос Мицотакис. Центристките гласове са сериозни към неговия метод на ръководство и имат недоволства поради абсурда с подслушването и блокирането на партията на Касидиарис по метода, по който това се случи. Всъщност изборът на центристки настроените гласоподаватели сред Мицотакис и Ципрас ще бъде избор за по-малкото зло.


По въпроса за еднопартийните или съдружните държавни управления като желание на гласоподавателите анализаторът сподели, че към 30 % от тях избират еднопартийни държавни управления, а забележителен % декларират, че избират съдружно държавно управление, макар че това не значи, че не биха дали своят вот за партия, която се стреми към еднопартийно ръководство.

По тематиката ПАСОК Мария Караклиуми е на мнение, че партията е спечелила гласоподаватели главно от СИРИЗА и по-малко от НД, и въпреки да е трета, наподобява, че в последно време губи позиции, изключително в огромните градски центрове като Атина. По този метод е допустимо тя да загуби третото място от Комунистическата партия на Гърция, която се движи във възходяща траектория.

Относно повода Комунистическа партия, която е опора на гръцката политика и постоянно е в Народното събрание, да набира все по-голяма известност за идните избори, тя съобщи, че това се дължи на модернизацията в нейната изразителност и метод към връзката - освен посредством синдикати, само че и посредством разнообразни, по-непринудени и по-достъпни канали за връзка. Освен това измежду нейните членове има нови, не чисто политически лица, което, дружно с цялостната политическа обстановка, наподобява изпраща обръщение, че гласуването за комунистическата партия е и по-благоразумно.

Относно партията " Гръцко решение ", в която в последно време се следи огромна вътрешна ерозия, беше направена прогнозата, че изборният ѝ евентуално няма да бъде обиден прекалено много от това, а по-скоро, че заради нейната малочисленост гласоподавателите нормално я поддържат поради нейния водач.

Ако обобщим обстановката на идните избори в Гърция, наподобява че гласоподавателите и изключително центристите, които са " царедворците " на гръцката политическа система, не възнаграждават политиците за техните способните, а гласоподават за по-малкото зло. Поради голям брой аргументи наподобява, че еднопартийно държавно управление е малко евентуално. В този избирателен цикъл ще има и негласували заради неодобрение, както и нестимулирано младо електорално тяло. /БГНЕС

----------

Мария Караклиуми, Политически Анализатор за RASS

Мария Караклиуми е учила статистика в Икономическия университет в Атина и математика в Тринити Колидж в Дъблин. Участвала е в следдипломни стратегии за количествени политически науки в университета в Есекс и европейски въпроси в университета " Пантион " в Атина. Специализирала е в региона на извадките и методите за проучване на публичното мнение в университета в Мичиган. Работила е и като заместник-областен шеф на южния бранш на Атина през интервала 2011-2014.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР