Общата избирателна активност за целия Европейски съюз вчера е най-високата,

...
Общата избирателна активност за целия Европейски съюз вчера е най-високата,
Коментари Харесай

Все повече гласуващи на евровота из ЕС, но не и у нас

Общата изборна интензивност за целия Европейски съюз през вчерашния ден е най-високата, регистрирана за последните 25 години. Това демонстрират предварителните резултати от Брюксел.

В класацията по страни обаче България се подрежда на последно място с интензивност 30,83%. За съпоставяне – на последните европейски избори през 2014 година изборната интензивност у нас е била 35,84%.

Най-висок растеж в изборната интензивност от 2004 година насам регистрират в Полша, следвани от Испания (20,49% ръст) и Румъния (16,58% ръст). Напомняме обаче, че през вчерашния ден, с изключение на евроизбори, в северната ни съседка се организира и референдум.

В Унгария (4-то място в класацията по растеж на изборната интензивност – 14,39%) вотът беше претрупан поради комплицираните връзки на Будапеща с Брюскел и държавната акция против Европейска комисия и филантропа Джордж Сорос.
Снимка: Европейски парламент
Австрия се подрежда на 5-то място с растеж в изборната интензивност s съвсем 14%, следвана от Германия (13,31% ръст), която макар най-големият брой гласоподаватели и най-вече претенденти за Екологичен потенциал се подрежда на 6-то място.

Според предварителните данни 8 страни са с негативни стойности на изборната интензивност спрямо 2014 година Сред тях са: Белгия ( -1,17%), Люксембург (-1,45%), Гърция (-1,63%), Малта (-2,1%), Португалия (-2,66%), Италия (-2,72%), Ирландия (-3,14%) и България (-5,01).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР