Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа към 18

...
Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа към 18
Коментари Харесай

Само 230 при планирани 3000 км пътища са ремонтирани текущо през 2022 г.

Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа към 18 октомври 2022 година е 19 907 км, от които 846 км автомагистрали. През 2022 година е осъществен настоящ ремонт на 230 км при планувани 3000 км според огромната на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), сочи отчет на Института за пътна сигурност (ИПБ), показан на конференция през днешния ден.

От организацията отпелязват, че според член 8, алинея 2 от Закона за пътищата републиканските пътища са изключителна държавна благосъстоятелност, а по отношение на член 19 от същия закон Агенция " Пътна инфраструктура " има задължението да ръководи републиканските пътища, което с изключение на събиране на винетни и тол такси включва и оперативно обмисляне на построяването - планиране и строителство, и поддържането на пътищата.

От Института за пътна сигурност виждат демонстрация на тотална занемареност в отговор на АПИ по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) от 14 депември 2022 година, от който излиза наяве, че 2022 година е осъществен главен ремонт на едвам 7 км път в Смолянска област и е ремонтирала един селскостопански надлез в Бургаска област.
 Снимка 601256
Източник:
 Снимка 601257
Източник:
 Снимка 601258
Източник:

От ИПБ показват също, че в заложената огромна стратегия за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа при започване на 2022 година АПИ е декларирала планова подготвеност за главен ремонт на над 230 км пътища . От оповестената на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " ставало ясно, че се планува настоящ ремонт на към 1300 км пътища, а за над 1200 км - довеждане докрай на ремонтните действия, почнали през 2021 година . При оповестяване на програмата АПИ декларирала, че създава механически планове за ремонт на към 660 км, както и, че ще бъдат оповестени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища. От ИПБ добавя, че бюджетът на АПИ за 2022 година е 2,5 милиарда лева, три пъти огромен по отношение на 2021 година За осъществените поправки през 2022 година обаче били разплатени 59,6 милиона лв., съгласно предоставения отговор по ЗДОИ.
 Снимка 601255
Източник:
 Снимка 601254
Източник:

Според Института за пътна сигурност АПИ е показала незаконна занемареност, в която от отганизацията вижат една от главните вероятни аргументи за злополуките с жертви по пътищата. От ИПБ означават още, че съгласно оповестените тя е заплатила големи средства за косене на тревни площи, които можело да бъдат третирани с " Рандъп " и да се спестят милиони левове на данъкоплатците, а резултатът да е забележим. " Но очевидно посредством безотговорно косене добре се печели? ", акцентират от организацията.

В доклата се споделя също, че бърза информация и инспекция на отговорите, предоставяни от АПИ за парламентарен надзор, демонстрира, че пред депутатите се регистрират ремонтирани пътища, които липсват в отговора по ЗДОИ.
 Снимка 601250
Източник:

Експерти на ИПБ са направили ревизия по отношение на положението на автомагистралите в България към 15 декември 2022 година Било е установено, че неотложно би трябвало да се обезопасят над 350 км автомагистрали заради висок риск от настъпване на тежки пътни инциденту. Според специалистите ограничаващите системи за пътищата са повредени на 415 места в резултат на пътнотранспортни катастрофи. Посочва се, че към 80% от положената маркировка не дава отговор на минималните условия за светлоотразителност през тъмната част на денонощието. Отбелязва се, че също така почти 250 км от отводнителните уреди се нуждаят от възобновяване, рехабилитация и разчистване. На 31 места били установени погрешно сложени знаци,както и че на 18 места не е отстранена краткотрайната организация за придвижване. Необходимо е било осъществяването на настоящ ремонт на пътната настилка на 480 км.

" За интервала 2020-2022 година на автомагистралите в България са починали 150 души вследствие ПТП (не са включени 45 души македонски жители починали на Автомагистрала Струма). Това прави приблизително по 50 индивида годишно при 846 км обща дължина на Автомагистрала или приблизително на 17 км автомагистрала имаме по един умрял. За съпоставяне в Австрия има 1720 км автомагистрали, а за интервала 2020-2022 година починалите са 88 души или приблизително на година умират по 29,3 души. Съотносимо към километрите автомагистрали това значи че на 59 км автомагистрала умира един човек приблизително годишно. Риска да загинеш на автомагистрала в България е 3,5 пъти по-голям от колкото в Европейски Съюз ", заявават от Института за пътна сигурност.

Изводът в отчета е, че има директна взаимозависимост от поддръжката на автомагистралите и пътнотранспортния травматизъм по тях. Според ИПБ е налице безконтролно държание от страна на длъжностните лица в АПИ. Системно не бил упражняван надзор от страна на Министерски съвет върху плануваните и изразходвани средства за настоящ и главен ремонт на републиканската пътна мрежа. " Небрежното отношение на длъжностните лица по отношение на стопанисването на поверената им пътна инфраструктура може да се квалифицират като занемареност според Наказателен кодекс ", декларират също от организацията.

Към отчета са приложени и съответни констатации от огледи на място по републиканска пътна мрежа с фокус върху положението на автомагистралите и първокласните пътища, осъществени в интервала от 1 до 24 декември 2022 година:

Деформации на асфалтово покритие:
- Дълбоки коловози - в резултат на което се следи, че водачите на тежкотоварните транспортни средства ръководят колите си наоколо до единичната прекратена линия, разделяща лентите за придвижване за стабилизиране на теглените ремаркета (т.е. да се понижи осцилиращото корабоплаване на тегленото ремарке).
Това въздейства отрицателно на безвредното изпреварване заради пониженото надлъжно разстояние сред колите, което води до съмнение от изпреварващия автомобил или забавено осъществяване на маневрата. Кумулативният риск като цяло се усилва заради повишаване на времевия фактор на излагане на заплаха. Реализацията на риска може да докара до верижни произшествия.
- Напречни талази - водят до нараснали натоварвания върху колите, само че също по този начин и мощна противоположна реакция при тежките коли върху носещите пластове на пътя. Тази динамична съставния елемент постоянно надвишава оразмерителните модули употребявани при проектирането на пътната структура, в резултат на което се следят вторични несъответствия в пътното покритие по посока на придвижването на трафикопотока.
Като цяло секторите с този вид деформации нанасят финансови вреди по два пъти на обществото - нараснали автомобилни ремонтни разноски и спомагателни разноски за премахване на вторични несъответствия в настилката.

В прави с този вид деформации също по този начин се следи нараснало маневриране от водачите, което според от размера и композицията на трафикопотока може да докара до тежки ПТП.
- Слягания в границите на новоположени асфалтови кърпежи - механизмът на следените слягания не може да бъде образно избран. Възможно е те да са в следствие от погрешно планиран или погрешно изпълнен кърпеж, или несвоевременно премахване на асфалтовата язва и естествено преовлажняване на носещите пластове в резултат на дъждовно време преди полагането на новото асфалтово покритие. Наблюдаваните несъответствия бяха в по-малък размер и настъпателност спрямо следените напречни талази, само че резултатът им е подобен.
Пътни предпазни системи - главните несъответствия са:
Липса на навременна поддръжка (незаменени остарели системи и техни детайли, и неотстранени повреди). Липса на уреди (напълно и ли незадоволителна дължина). Масово погрешно осъществяване на нулиране на детайлите за начало и завършек на системите. Модификации.
Обезопасителните системи за пътищата са повредени на 415 места вследствие ПТП.
Незадоволителна дълбочина на виража - бяха следени несъответстващи напречни наклони при прехода и в самата крива на платното за придвижване. Незадоволително положение на пътното знаково стопанство (множество мръсни и развалени знаци). Констатирано са на 31 места погрешно сложени знаци, на 18 места не е отстранена краткотрайната организация за придвижване. Незадоволително положение на пътната маркировка - към 80% от положената маркировка не дава отговор на минималните условия за светлоотразителност, като тук-там съществува остаряла непремахната маркировка, която може да докара до комплициране на лидера, в резултат на което да бъде подхваната внезапна маневра, което може да бъде ненадейно от другите участници в придвижването. Ерозиране на насипа в резултат на погрешно отводняване и стръмен откос. Приблизително 250 км от отводнителните уреди се нуждаят от възобновяване, рехабилитация и разчистване. Необходимо е осъвременяване на проектантските правила за осъществяване на откосите на насипа по този начин, че те да бъдат безвредни при овакантяване на платното за придвижване от автомобил. Непочистена от трудности безвредна зона в страни от пътя. Формиране на дупки в банкета и неуплътнен нов прием.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР