Обща стачка парализира Израел в опит да бъде оказан натиск

...
Обща стачка парализира Израел в опит да бъде оказан натиск
Коментари Харесай

Обща стачка парализира Израел

Обща стачка сковава Израел в опит да бъде оказан напън върху държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху да подписа договорка за освобождението на израелските заложници.

Снощи десетки хиляди израелци стачкуваха в цялата страна със същото искане. Общественият яд се ускори, откакто израелската войска разгласи, че е разкрила телата на шестима от заложниците.

Отменени или забавени полети на летище " Бен Гурион " - главният въздушен транспортен център на Израел. Блокирани съществени пътища в Тел Авив.

Израелската синдикална организация " Хистадрут " разгласи еднодневна обща стачка в символ на митинг против неспособността на държавното управление да постави завършек на спора Газа.

Стачката е подкрепена от стотици хиляди служащи, главните израелски производители, частния бранш. Общинските служби в икономическия център Тел Авив също ще бъдат затворени през половината ден. Болниците и здравните центрове работят с понижен потенциал.

Информацията за откритите шестима мъртви заложници провокира тъга и гняв измежду израелците. Близо 500 хиляди души се включиха нощес в протестни демонстрации в цялата страна с искане Бенямин Нетаняху да върне вкъщи останалите 101 заложници на Хамас. Стигна се до конфликти с полицията.

" Управлява ни незаконно държавно управление, което разрешава заложници да бъдат убивани. Имаме министър-председател, който го е грижа само за себе си, само че не и за положителното на страната ", разяснява протестираща.

Хиляди стачкуващи се събраха и в Сентрал парк в Ню Йорк. Сред тях - близки на заложници и бащата на един от шестимата убити.

" Само преди три месеца Хамас популяризира видео на Хърш, първото доказателство, че е жив след отвличането му на музикалния фестивал Нова на 7 октомври. Хърш беше жив, както и останалите петима заложници. Нищо от това не трябваше да случва. Призовавам президента Байдън да каже на премиера Нетаняху да не отсрочва договорката ", съобщи Йон Полин, татко на заложника Хърш Голдберг-Полин.

Смята се, че към една трета от заложниците, които към момента са в Газа, са починали. Съдбата на останалите е незнайна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР