Общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води

...
Общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води
Коментари Харесай

Минералната баня в "Овча купел" ще бъде част от център за върхови постижения за 30 млн. лева

Общ център за проучване на лечебните свойства на минералните води ще бъде основан в постройката на някогашната минерална баня в столичния " Овча купел ", някогашния ресторант " Яйцето " в Ректората на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и друга постройка на университета на ул. " Гурко ". Това планува план за център за върхови достижения на консорциум " Наследство БГ ", който бе утвърден за финансиране в размер на 29.8 млн. лв. по съставен елемент " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености " от оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ".

Идеята е някогашната минерална баня да стане една от трите бази за изследвания на лечебните свойства на минералната вода, изясни ръководителят на плана проф. Иван Илчев. пред " Дневник ". Другите две бази ще са някогашният ресторант " Яйцето " постройка на университета на ул. " Гурко ".

Освен Софийския университет Св.Климент Охридски " в консорциума влизат още три университета, седем института на Българска академия на науките и Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", а Столичната община е бизнес сътрудник. Асоциирани сътрудници са организации в региона на туризма и културното завещание, които биха употребили резултатите от изследванията.

В банята в " Овча купел ", която е монумент на културата, ще бъдат построени лаборатории и пространства за изложбена активност. Повечето от средствата са планувани за реорганизация на постройките, като задачата е да се построи съвременна инфраструктура на нов вид организация, с цел да има условия да се кандидатства за други европейски планове, изясни проф. Илчев.

" Дневник " изпрати въпроси до общината дали постройката ще бъде реставрирана, какъв брой ще коства това и дали част от нея ще има функционалността на минерална баня.

Сградата е благосъстоятелност на Столичната община от предходната година. Дотогава тя беше в активите на ръководеното от Министерството на здравеопазването комерсиално сдружение " Национална болница по физикална терапия и рехабилитация ". То обаче нямаше средствата да я поддържа. По тази причина министерството я подари на Столичната община, като процедурата лиши съвсем една година.
Решението Столичната община да взе участие като сътрудник по плана на " Наследство БГ " е взето от общинския съвет в края на ноември 2016 година

Реставрацията на постройката в " Овча купел " е част от предлагането на основния проектант на София Здравко Здравков за възобновяване на минералните бани в София. То беше признато от Столичния общински съвет през предходната година. През есента пожар пламтя в част от постройката на банята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР