Общ PSA (простатно-специфичен антиген): Този маркер е единственият, признат и

...
Общ PSA (простатно-специфичен антиген): Този маркер е единственият, признат и
Коментари Харесай

Лаборатория „ЛИНА” подкрепя месеца на мъжкото здраве

Общ PSA (простатно-специфичен антиген): Този маркер е единственият, приет и употребен като средство за скрининг на рака на простатата

За поредна година лаборатория " ЛИНА " поддържа известната акция MOvember за повишение на осведомеността за мъжкото здраве и по-конкретно - за рака на простатата. През целия ноември в независимите лаборатории и манипулационни на “ЛИНА ” проучванията на общ PSA (total PSA) и свободен PSA (free PSA) ще са на преференциални цени - от 18 лева на 12 лева всяко.

„ Мисията ни през този месец е да подпомогнем нашите братя, татковци, съпрузи и другари да извърнат по-голямо внимание на личното си здраве, като отделят малко време за по този начин значимото посещаване в лабораторията ”, декларират от „ ЛИНА ”.

Според статистиката ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете над 50-годишна възраст. Въпреки това, когато е открит в ранни стадии, е изцяло лечим. За страдание постоянно раковите болести се развиват без забележими признаци, по тази причина постоянните прегледи и профилактичните проучвания са от значително значение.

Двата туморни маркера, предлагани на понижени цени от „ ЛИНА ”, играят значима роля в диагностиката. Нека научим повече за всеки от тях:

Общ PSA ( простатно-специфичен антиген): Този маркер е единственият, приет и употребен като средство за скрининг на рака на простатата.

Свободен PSA ( свободен простатно-специфичен антиген) . В композиция с общия PSA, свободният PSA оказва помощ за разграничение сред злокачествени и доброкачествени положения на простатата, когато стойностите на общия PSA се намират в по този начин наречената " сива зона " от 4.0 до 10.0 ng/ml. Изследването на свободния PSA независимо, както и при естествени равнища на общия PSA, няма диагностично значение.

Важно е да се съблюдават избрани условия преди проучванията

Да не се прави еякулация в последните 48 часа и да се изчака най-малко 7 дни след ректално туширане или трансректално ултразвуково проучване на простатната жлеза. Изследванията би трябвало да се правят  най-малко 6 седмици след биопсия на простатата и най-малко 8 седмици след лекуване на простатит. Добре е резултатите от туморните маркери  да бъдат съветвани с доктор.

С присъединяване си в месеца на мъжкото здраве лабораторията " ЛИНА " прави профилактиката по-достъпна, с цел да стимулира мъжете да се грижат по-добре за своето здраве.

Пробите за проучванията могат да бъдат взети във всички филиали на " ЛИНА " в следните райони: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Таксата операция е 2 лева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР