Обширни райони от Португалия страдат от невижданата от 20 години

...
Обширни райони от Португалия страдат от невижданата от 20 години
Коментари Харесай

Португалия преживява най-тежката си суша от 20 години



Обширни региони от Португалия страдат от невижданата от 20 години суша, съобщи Асошиейтед прес.

Над 80 на 100 от страната по публични данни изпитва тежка или рискова суша. Огромният язовир Пего ду Алтар наподобява като изоставена каменоломна и съдържа единствено 11 на 100 от водата, за която е предопределен. Някога голямото езеро, където хората са идвали да плуват, да карат лодка и да ловят риба, се е свило до линия вода, обградена от напукана земя. Това е все по-честа панорама в Южна Португалия.

От епохи тази част на Южна Европа е изложена на суши, само че съгласно Карлуш Мартинш, държавен секретар към португалския министър на околната среда, обстановката се е влошила с климатичните промени. Продължителната суша е най-тежка в района на Алентежу, на юг и на изток от столицата Лисабон. Там главната река е Саду, седмата по величина в Португалия. С намаляването на нивото й пресъхват и язовирите по течението, в това число Пего ду Алтар. На някои места реката стига едвам до коленете.

С отдръпването на водите в Пего ду Алтар се разкри дребен каменен мост, издигнат през 18 век, който беше залят от водата през 1999 година. Умрялата риба в засъхналата тиня край Пего ду Алтар би замърсила питейната вода. Затова е почнала стратегия за изваждане на обречените риби от четири язовира в Саду, която е конкуренция с времето. Очакванията са за шест седмици да бъдат уловени над 100 000 кг риба от четирите язовира.

Държавният секретар Мартинш съобщи, че държавното управление е основало комисия, която да следи сушата. Основният приоритет е да се подсигурява съществуването на задоволително питейна вода. Това може да докара до възбрана на напояването на селкостопански земи, за което се използват 80 на 100 от водата в района. Селскостопанските служащи се оплакват от пресъхналите пасища и съхнещите посеви, а животновъдите желаят вода за добитъка си.

Енергийните компании желаят вода, която да задвижва водноелектрическите централи.

Алентежу е известна с хубостта си област в Португалия, с горички с маслинови дръвчета, пинии и коркови дъбове - задоволително устойчиви, с цел да устоят на рисковия климат. Но това е и един от най-бедните региони в Европейски Съюз, а близо половината поданици са на възраст над 65 години. Много от живеещите в региона се прехранват със земеделие и спирането на напояването ще им отнеме работните места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР